Принц Уилям пристигна в Сингапур за церемонията на наградите "Ъртшот"

  • 05 ноември 2023 20:30

  • 971
  • 0
Принц Уилям пристигна в Сингапур за церемонията на наградите "Ъртшот"
© Getty Images

Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член пристигна в Сингапур за церемонията за обявяването на носителите на годишните награди "Ъртшот", които подкрепят новатори в областта на околната среда, предлагащи решения за борба с климатичните промени и спасяване на планетата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За първи път събитието ще се състои в Азия. 

При пристигането на принца десетки хора, развяващи британски знамена, го посрещнаха с бурни възгласи. Уилям, който е на 41 години, се ръкува, раздаде автографи и си направи селфи с много от присъстващите. 

"Фантастично е да се върна в Сингапур за тазгодишната церемония за наградите "Ъртшот" след единадесет години", каза той в изявление при кацането си. "Смелата визия на Сингапур да бъде лидер в областта на екологичните иновации определя стандарт, който другите трябва да следват".

Принц Уилям се закле във вярност към баща си крал Чарлз III

Последната визита на британския престолонаследник Уилям в Сингапур беше през 2012 г. Тогава го придружаваше съпругата му. Сега той е сам, а фокусът на посещението са отличията "Ъртшот", които неговата благотворителна фондация връчва от 2020 г.  Целта е да се насърчат иновативни решения и технологии в борбата с глобалното затопляне и смекчаване на въздействието му върху околната среда, припомня Асошиейтед прес. 

На церемонията във вторник, 7 ноември, Уилям ще обяви петима победители, които ще получат по един милион британски лири (1,2 млн.  щатски долара) в подкрепа на проектите им.

Петнадесет финалисти от шест континента бяха избрани измежду 1300 номинирани тази година. Победители се определят в пет категории: опазване на природата, чист въздух, обновяване на на океаните, елиминиране на отпадъците и климатични промени.

Церемонията за първи път ще се проведе в Азия. Дебютните награди "Ъртшот" бяха връчени в Лондон през 2021 г., а миналата година лауреатите бяха обявени в Бостън.

По време на четиридневната си визита в Сингапур Уилям ще се срещне с президента и премиера на страната, обявиха от Министерството на външните работи. Освен това престолонаследникът, който е запален спортист, ще се качи и на лодка-дракон - гребането в нея е популярен спорт в Сингапур и в много части на света. Той ще се срещне и с местни хора, за да види как организации работят за защита и възстановяване на планетата. 

От двореца "Кенсингтън" казаха, че Сингапур е избран за домакин на тазгодишната церемония за наградите "Ъртшот" заради ролята му на "център за иновации" в Югоизточна Азия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини