Северна Корея изстреля десетина балистични ракети с малък обсег

  • 30 май 2024 07:04

  • 432
  • 0
Северна Корея изстреля десетина балистични ракети с малък обсег
© Getty Images

Северна Корея изстреля днес от източното си крайбрежие, както изглежда, десетина балистични ракети с малък обсег, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейските въоръжени сили.

По техни данни ракетите са били изстреляни в 6:14 ч. (0:14 ч. българско време) от района Сунан близо до севернокорейската столица Пхенян и са прелетели около 350 километра преди да паднат в Японско море.

Южна Корея споделя информация с Япония и САЩ, пише още в изявлението.

Японският премиер Фумио Кишида на свой ред съобщи, че една балистична ракета е паднала извън изключителната икономическа зона на страната му.

Изпитанията бяха проведени броени дни след като Северна Корея не успя да изведе на орбита втори разузнавателен сателит, защото двигателят на ракетата носител се взриви по време на полета в понеделник. Въпреки провала севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун обеща вчера страната му никога да се откаже от програмата си за космическо разузнаване, отбелязва Ройтерс, цитирано от БТА.

Пхенян праща към Южна Корея балони, пълни с боклуци

Днес представител на севернокорейското министерство на външните работи разкритикува генералния секретар на ООН Антониу Гутериш заради думите му, че опитът за извеждане на разузнавателен сателит на орбита е нарушил резолюции, приети от Съвета за сигурност световната организация.

Шпионските спътници са приоритет за режима в Пхенян, посочва Франс прес. Той обяви, че е извел първия си такъв сателит на орбита през ноември след два неуспешни опита миналата година.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини