Монголски алпинист загина, опитвайки се да покори връх Еверест

  • 17 май 2024 13:53

  • 252
  • 1
Монголски алпинист загина, опитвайки се да покори връх Еверест
©

Шерпи откриха тялото на монголски алпинист, тръгнал да покорява връх Еверест. Друг алпинист, също запътил се към върха, пък е в неизвестност, съобщава Ройтерс. Това е първият смъртен случай на Еверест за настоящия сезон на катерене.

Двамата монголци са тръгнали миналия уикенд от последния си лагер на 8000 метра височина, за да се насочат към върха на най-високата планина в света в Непал. Те са се опитали да се приближат до върха от Южния кол.

Пемба Шерпа от компанията 8K Expedition, която е предоставила помощни услуги на монголците до техния базов лагер, посочи, че спасителите са открили едно тяло под южния връх на около 8600 метра. По думите му обстоятелствата, довели до смъртта на алпиниста се изясняват. Той добави, че спасителни екипи издирват и друг алпинист, изчезнал в същия регион.

Мъж покори Еверест за 28-ми път

Лошото време и силните ветрове възпрепятстват търсенето на изчезналите алпинисти под върха, известен като зоната на смъртта заради опасно ниските нива на кислород.

Връх Еверест е най-високият връх в света с 8 849 метра. Повече от 6500 души са го изкачвали, някои повече от веднъж. Върхът е покорен за първи път от новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа Тензинг Норгей през 1953 г.

Близо 335 души са загубили живота си, опитвайки се да изкачат Еверест.

Планинското катерене е ключов източник на приходи и заетост в Непал, където се намират осем от 14-те най-високи върхове в света.

Последвайте канала на

Калина Христова
252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:01

1
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­ч­­е­т­­­а­­ ­­в­­­и­ ­­­о­­ч­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­ X­­1­8­.­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини