4-годишно дете стигна до базовия лагер на Еверест и постави световен рекорд

  • 15 януари 2024 16:20

  • 4095
  • 2
4-годишно дете стигна до базовия лагер на Еверест и постави световен рекорд
© Pixabay

4-годишно момиченце постави световен рекорд, като стъпи на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите, предаде БТВ.

В продължение на три седмици Зара и 7-годишният ѝ брат Саша са се придвижвали заедно с баща си и местен водач в най-високата планина в света. Семейството разказва историята си в социалните мрежи.

Двете деца изминават общо 270 км и изкачват повече от 25 000 метра надморска височина при температури до минус 25 градуса. Те изпреварвали стотици други туристи, благодарение на физическата си подготовка.

Силвия Аздреева стана първата българка, изкачила връх К2

Така Зара се превръща в най-младия човек, достигнал тази височина от маршрута към най-високия връх в света. Рекордьорът преди нея беше момче на пет години от Индия.

Зара и Саша живеят със семейството си в Малайзия. Всеки ден момиченцето ходи по няколко километра до детската си градина. През 2023 г. то е изминало около 2200 километра през малайзийската джугла.

Саша споделя, че в Хималаите пътеките са много по-добри от неравния терен в джунглата.

4-годишната Зара е гражданин на Чехия и Канада, вече говори чешки, китайски и английски.

"Ще призная, че съм малко объркан. Не мисля, че едно четиригодишно момиче би се възхитило на Хималаите, особено в такъв екстремен зимен сезон. Условията със сигурност не биха се отразили добре на организма му. Въпреки това Зара не е била застрашена от лавини, пътеката следва своя ход и няма възможност да се изгубиш”, коментира опитният чешки алпинист Радек Ярош, цитиран от местните издания.

„Не казвам, че не беше трудно, но в основата е физическата подготовка. Трябва да си физически здрав, за да извървиш тези километри и да се справиш с изкачванията, да имаш нужната издръжливост и търпение. Дъщеря ми показа, че всичко това е възможно за децата дори на толкова малка възраст“, казва бащата на Зара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4095 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.16 | 06:02

2
Не "стигна", а го заведоха.

2024.01.16 | 01:03

1
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини