Все повече китайци избират екологични погребения с цел опазване на природата

  • 03 април 2024 16:49

  • 1572
  • 1
Все повече китайци избират екологични погребения с цел опазване на природата
© pixabay

В Китай концепцията за екологично погребение цели да върне починалия към природата и набира все по-голяма популярност, съобщава БТА.

През 2016 г. Министерството на гражданската администрация на страната издава насоки за насърчаване на екологичните погребения, като призовава хората да погребват пепелта или телата на своите близки под дървета и в морето.

На 4 април тази година се отбелязва Цинмин - традиционен китайски фестивал, на който хората се покланят на предците си. Обществените гробища в цял Китай посрещат посетители, които отдават почитта си.

Китай планира да увеличи усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции

„В наши дни наблюдаваме значително увеличение на запитванията за екопогребения“, казва У Лидун, ръководител на гробище в град Уси. „В миналото някои просто вярваха, че размерът на парцела за погребение отразява нивото на уважение към мъртвите“.

„Изборът на екологични погребения не е лесно решение поради остарели вярвания, като например организирането на големи церемонии показва синовна преданостт от страна на потомците“, допълва У Лидун.

В Китай екопогребения включват погребения в тревни площи, в цветни лехи и под дървета, които изискват минимална площ. Популярно е и морето, и биоразградимите урни, които не заемат никаква земя.

Освен загрижеността за околната среда и нарастващото желание за съжителство с природата, насърчаването на екопогребенията се дължи и на някои практически фактори. По данни на Националното статистическо бюро през 2023 г. в Китай са починали около 11 млн. души. Ако всеки парцел за погребение бъде ограничен до един квадратен метър, ще са необходими над 10 квадратни километра земя.

През април миналата година провинция Цзянсу въведе нови правила за управление на обществените гробища, според които зоните за екопогребения трябва да заемат най-малко 30 % от общата площ на новопостроено гробище.

В различни региони се прилагат държавни стимули за такива погребения. През последните три години провинция Цзянсу е отпуснала около 180 млн. юана (около 24,9 млн. щатски долара) за субсидии за екопогребения. В Пекин семействата, които избират подобен метод в морета, могат да получат субсидия в размер на 4000 юана (1юан . 0,14 щатски долара).

„Тези нови способи на погребение всъщност отразяват промяната в концепциите на хората, за да се позволи на починалите да се върнат към природата и да се запази духът им в сърцата на потомците“, казва Гао Вей, директор на отдел в управлението на погребалните услуги в град Сюйчжоу в Цзянсу.

Гао Вей добавя, че екопогребенията предлагат повече зелени площи и по-високи стандарти на погребалните ритуали в сравнение с традиционните. Церемониалните услуги, включващи рецитали на поезия и поднасяне на цветя, могат да създадат както тържествена, така и сърдечна атмосфера за семейството.

„С нарастването на осведомеността за значението на грижата за възрастните хора чрез обучението по житейска култура все повече хора осъзнават, че трябва да проявяват повече любов и грижа към възрастните хора, докато са живи“, казва Цян Цинян, служител в Бюрото по граждански въпроси в Уси.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 08:07

1
❤️ Г­о­­р­­е­щ­­и­ ­м­о­­м­­и­­ч­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­­­а­т ­­­-­­ X­­1­­­8­­.­­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини