Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта в Индия, Непал и Южна Азия

  • 22 март 2024 19:14

  • 768
  • 3
Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта в Индия, Непал и Южна Азия
© Gettyimages

Холи - хиндуисткият фестивал на цветовете, отбелязва настъпването на пролетта през март в Индия, Непал и Южна Азия, съобщава БТА. 

Най-популярната традиция, свързана с фестивала, е обличането в бели дрехи, които впоследствие се покриват с цветен прах от празнуващите. Холи се отбелязва с музика, танци и храна. Празнува се краят на зимата и началото на пролетта, а денят зависи от лунния цикъл. През тази година Холи ще се отбележи на 25 март. 

В много части на Индия хората палят огньове в нощта преди празника, за да честват прогонването на злото и победата на доброто. В деня на Холи улиците са изпълнени с хора, които хвърлят цветен прах във въздуха. Празникът е популярен в цял свят от десетилетия благодарение на индийските филми. 

В Индия празнуват пролетния фестивал на цветовете

Цветовете на Холи символизират различни неща. Синьото е цветът на кожата на Кришна, а зеленото - на пролетта и възраждането. Червеното е символ на брака и плодородието, а комбинацията от червено и жълто - двата цвят се използват в ритуали и церемонии, символизира надеждата за щастие. 

Фестивалът се празнува с партита, паради и дори срещи по крикет навсякъде по света, където има големи компактни групи хиндуистко население.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
768 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 08:39

3
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­­­и­ ­­м­­­о­м­­и­ч­е­­­т­­а­ ­­в­­и­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­­в­­а­т ­­-­ X­1­­8­.­­­F­­­U­­­N

2024.03.23 | 11:04

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man
Депорт

2024.03.22 | 21:38

1
2 процента християни

Добави коментар

Водещи новини