Отношенията между Тайван и Тувалу са "стабилни като скала"

  • 26 февруари 2024 07:02

  • 319
  • 1
Отношенията между Тайван и Тувалу са "стабилни като скала"
© Pixabay

Посланикът на Тайван в Тувалу Андрю Лин заяви, че новият премиер на тихоокеанската държава Фелети Тео го е уверил, че връзките с Тайпе са "твърди като скала, трайни и вечни", предаде Франс прес.

"Бях поканен да присъствам на обяд с всички депутати и новоизбрания премиер. Проведох разговори с всички тях и получих уверения от всички тях", заяви посланикът след церемонията, на която Фелети Тео беше назначен за министър-председател.

Тувалу, полинезийски архипелаг с рядко населени атоли, е една от само 12 държави, които все още официално признават Тайпе, а не Пекин, припомня АФП. Днес Фелети Тео положи официална клетва като премиер след избори, които поставиха на преден план въпроса за отношенията с Тайван. По време на предизборната кампания депутатът и министър на финансите по онова време Севе Паену изказа идеята, че новото правителство трябва да преразгледа отношенията си с Тайван.

"Преди изборите имаше много слухове, един вид дезинформация", каза тайванският посланик. "Може би Китай е действал задкулисно, за да каже, че след изборите Тувалу ще последва примера на Науру", предположи той, пише БТА.

Депутати от САЩ посетиха Тайван. Китай реагира остро

Пекин активно се опитва да привлече съюзниците на Тайван в Тихия океан, като през 2019 г. убеди Соломоновите острови и Кирибати да скъсат връзките си с Тайпе и да установят дипломатически отношения с Китай. Малкият брой държави, които признават Тайван за суверенна държава, намаля допълнително през януари, когато Науру последва примера им. Някои наблюдатели се опасяваха, че Пекин се опитва да убеди Тувалу да последва примера му.

 

Китай смята Тайван за една от своите провинции, която все още не е успял да обедини с останалата си територия след края на гражданската война в Китай през 1949 г., и обещава един ден да го направи, като не изключва възможността за силово решение.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
319 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.26 | 10:10

1
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини