ОИСР ще започне преговори за присъединяване с Индонезия

  • 21 февруари 2024 10:18

  • 187
  • 0
ОИСР ще започне преговори за присъединяване с Индонезия
© pixabay

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще започне преговори за присъединяване с Индонезия, съобщи организацията, цитирана от ДПА. 

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман определи решението като историческо, тъй като Индонезия е първата страна кандидат от Югоизточна Азия. 

"Като най-голямата икономика в Югоизточна Азия и третата по големина демокрация в света Индонезия е значителен глобален играч, осигурява важно лидерство в региона и отвъд него. Решението за започване на преговори за присъединяване ще бъде от полза като за Индонезия, така и за ОИСР", посочи Корман, цитирани от БТА. 

Индонезия работи с ОИСР от 2007 г., а през 2014 г. страната подпомогна задействането на Регионалната програма за Югоизточна Азия на организацията и бе един от първите й съпредседатели. 

Силно земетресение люшна полуостров Минахаса на индонезийския остров Сулавеси

"Доказано е, че присъединяването към ОИСР има положително трансформативно въздействие върху присъединилите се страни, помагайки да се осигурят по-добри политики за по-добър живот", заяви Корман. 

Предстои да бъде проведен технически преглед, включващ задълбочена оценка от над 20 технически комитета за това дали Индонезия отговаря на стандартите, политиките и най-добрите практики на ОИСР. 

След това всички страни членки на организацията единодушно трябва вземат окончателно решение за отправяне на покана за присъединяване. За процедурата няма определени времеви граници. 

ОИСР обединява 38 държави, обвързани с принципите на демокрацията и пазарната икономика. Сред членовете й са нововъзникващи пазари като Мексико и Чили, наред с големи икономики като САЩ, Япония и европейски държави. Експертите на организацията редовно публикуват прогнози и провеждат най-голямата в света тестова програма за представяне на училищата - ПИЗА (PISA). 

Последвайте канала на

Калина Христова
187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини