Индия купува още изтребители и подводници от Франция

  • 13 юли 2023 13:17

  • 466
  • 0
Индия купува още изтребители и подводници от Франция
©
Слушай новината Слушай новината

Министерството на отбраната на Индия е дало първоначално одобрение за закупуването на 26 изтребителя "Рафал" и три подводници "Скорпен", съобщава "Ройтерс", позовавайки се на източник, запознат с въпроса.

Премиерът Нарендра Моди ще посети Франция с цел да задълбочи отношенията с най-стария стратегически партньор на Ню Делхи на запад. Очаква се договарянето на редица важни споразумение в областта на отбраната и на нов съвместен план за гарантиране на стабилност в Индо-Тихоокеанския регион.

Сделката предвижда закупуване на 26 изтребителя "Рафал" (Dassault Aviation Rafale), от които четири тренировъчни, както и три подводници клас "Скорпен", които ще бъдат произведени от Mazagon Dock Shipbuilders с френската военноморска група.

Морската версия на реактивните самолети "Рафал" на Dassualt, предназначена за първия произведен в Индия самолетоносач, който беше пуснат в експлоатация миналата година, надделя над американските изтребители Superhornet F-18 в тестове за покриване на изискванията на Индия, които бяха проведени през миналата година.

Все още не са известни подробности за стойността на сделката.

Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна

Индия разчита на френски изтребители вече четири десетилетия. Много преди да закупи "Рафал" през 2015 г., страната придоби реактивни самолети "Мираж" през 80-те години, които все още съставляват две ескадрили от военновъздушните ѝ сили.

През 2005 г. Индия закупи шест дизелови подводници клас "Скорпен" от Франция за 188 милиарда рупии (2,29 милиарда долара), като последната от тях ще бъде въведена в експлоатация следващата година.

Последвайте канала на

Калина Христова
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини