Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна

  • 20 юни 2023 14:50

  • 1355
  • 0
Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна
©
Слушай новината Слушай новината

Индийският премиер Нарендра Моди замина на държавно посещение в САЩ, което се очаква да бъде крайъгълен камък в отношенията между двете страни и да задълбочи и разнообрази партньорството им, съобщава "Ройтерс".

Моди е бил в САЩ пет пъти, откакто стана министър-председател през 2014 г. Визитата от 21 до 24 юни обаче ще бъде първата с пълен дипломатически статут на официално държавно посещение.

Това е и едва третото държавно посещение от президентството на Джо Байдън и третото на индийски лидер в САЩ, което показва укрепващата връзка между Вашингтон и Ню Делхи и изминатия от тях път, откакто бяха на противоположни страни по време на Студената война.

Очаква се посещението да разшири сътрудничеството между двете държави в отбранителната промишленост и секторите на високите технологии, като Индия получи достъп до критични американски технологии, които Вашингтон рядко споделя с държави, които не са му съюзници.

"Тази специална покана отразява силата и жизнеността на партньорството между нашите демокрации", заяви Моди преди отпътуването си.

Вашингтон счита Индия за жизненоважен партньор в усилията си да се противопостави на разширяващото се влияние на Китай в световен мащаб.

САЩ се надяват, че за тях би била добра една по-силна Индия, способна да защитава собствените си интереси и да допринесе за сигурността в Индо-Тихоокеанския регион.

Американските законодатели поканиха Моди да говори на съвместно заседание на Конгреса. Това ще бъде второто подобно обръщение на индийския премиер - рядка чест за лидер, на когото някога е била отказана виза за влизане в Съединените щати поради проблеми с човешките права.

Посещението на Моди идва на фона на различията в позициите на Вашингтон и Ню Делхи относно нахлуването на Русия в Украйна.

Ню Делхи не осъди войната на Москва и призова двете страни да разрешат различията си чрез дипломация.

Индийците щурмуват магазините, за да харчат банкноти от 2000 рупии

За разочарование на Запада, Индия остава зависима от стария си приятел Русия за нуждите си в областта на отбраната и рязко увеличи вноса си на евтин руски петрол.

Запитан относно критиките в САЩ, че Индия не заема по-твърда позиция срещу руската инвазия в Украйна, Моди отвърна, че според него това възприемане на въпроса не е широко разпространено в САЩ.

"Мисля, че позицията на Индия е добре известна и добре разбрана в целия свят. Светът е напълно убеден, че най-важният приоритет на Индия е мирът", подчерта той.

Моди призова за промени в глобалните институции като Организацията на обединените нации, така че да се приспособят към един все "по-многополюсен световен ред" и да бъдат по-представителни за по-бедните страни в света.

Индия би искала да бъде постоянен член на Съвета за сигурност, отбеляза той и допълни, че светът трябва да бъде попитан дали иска Индия да бъде част от него.

Последвайте канала на

Калина Христова
1355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини