Японските власти ще подложат на психиатрична експертиза предполагаемия нападател на премиера Кишида

  • 23 май 2023 13:19

  • 318
  • 1
Японските власти ще подложат на психиатрична експертиза предполагаемия нападател на премиера Кишида
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Младият мъж, обвинен в хвърляне на бомбичка по японския премиер Фумио Кишида миналия месец, ще бъде подложен на психиатрични изследвания в продължение на три месеца, съобщи днес пред Франс прес районният съд, който води делото.

24-годишният Рюджи Кимура беше арестуван на местопрестъплението на 15 април, след като хвърли бомбичка по посока на Кишида, докато министър-председателят агитираше за кандидат от своята партия в малко рибарско пристанищно градче в префектура Вакаяма.

Двама души бяха леко ранени, а Кишида се отърва невредим.

Този инцидент предизвика нов шок в страна, потресена от убийството преди по-малко от година на бившия японски премиер Шиндзо Абе, който беше прострелян, докато произнасяше предизборна реч.

Съдът във Вакаяма обяви, че е упълномощил прокурорите да държат Рюджи Кимура в предварителен арест до началото на септември, за да преценят психическото му състояние по време на нападението. Прокурорите трябва да решат дали да повдигнат обвинения срещу Кимура въз основа на тези психиатрични изследвания.

Според японската информационна агенция Киодо заподозреният е запазил мълчание след ареста си и мотивите му остават неясни.

Кишида: Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай, но са нужни усилия и от двете страни

Местни медии съобщиха, че миналата година Кимура е завел дело срещу правителството, за да оспори изискването да е навършил 30 години и да притежава най-малко 3 милиона йени (20 000 евро), за да се кандидатира на изборите за сенатор в Япония.

Атаката срещу Кишида изправи Япония на нокти преди срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима, която приключи в неделя. Нападението също така поднови дебата за безопасността на политиците.

В интервю миналия месец за чуждестранни медии, включително АФП, Кишида каза, че нападението във Вакаяма е послужило като напомняне, че е "много трудно" да се намери "правилният баланс" между безопасността на държавните служители и близостта им с гражданите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.05.23 | 13:36

1
Подложете и трол-педала хомосексуалист Еми- духача на тази експертиза!

Добави коментар

Водещи новини