Кишида: Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай, но са нужни усилия и от двете страни

  • 20 април 2023 16:07

  • 305
  • 5
Кишида: Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай, но са нужни усилия и от двете страни
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Япония иска конструктивни и стабилни отношения с Китай и призовава Пекин "да се държи отговорно", заяви японският премиер Фумио Кишида в интервю, цитирано от Франс прес.

Отношенията между двете страни се влошиха през последните години. През декември миналата година Токио определи Китай като "безпрецедентно стратегическо предизвикателство за мира и стабилността на Япония", като в същото време обяви голямо преразглеждане на политиката си в областта на сигурността, включително увеличение на разходите си за отбрана.

"Изправени сме пред най-предизвикателната и сложна среда за сигурност от войната насам и смятам, че приоритет трябва да бъде проактивната дипломация с Китай", добави Кишида в интервю за чужди медии.

Сериозни упреци към Китай и Русия в годишния доклад на японското външно министерство

Япония иска "конструктивни и стабилни отношения" с Пекин, "което изисква усилия и от двете страни", добави той. "Ние ще продължим да призоваваме Китай да действа отговорно."

На среща в Япония тази седмица външните министри от Г-7 заеха единна позиция по отношение на опасенията, свързани с Китай, по въпроси, засягащи теми от Тайван до териториалните претенции на Пекин в Южнокитайско море, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
305 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
дса

2023.04.20 | 16:26

2
И за какво им е на Китай отношения с държава която няма собствено мнение? Япония е васалче на САЩ, те нямат толкова власт че да постъпят по начин който да противоречи на САЩ? Защо никой не зачита България? Защото нямаме собствено мнение, стъпкани сме като буболечки и живеем в някакъв измислен свят на "свобода и демокрация", нещо, което на някой по-трезвен човек му е ясно. Ние сме никои, Японците имат икономика, но политически са едни никои. И докато са такива - китайците нямат нужда от отношения с подобни.

2023.04.21 | 06:10

5
Японците са васалчета на САЩ, но директно не са дали и една пушка на Зеленко докато нашето ВМЗ Сопот работи за Украйна..Най-смешно е, че западноевропейската пропаганда ни обявява за проруски след всичката помощ. Всички мачкат и тъпкат малките и слаби държави! По-време на корона пропагандата Дойче веле ни обявиха за държава от третия свят защото видиш ли малко сме си набили от дрогата.
БРАВОООО

2023.04.20 | 16:30

3
Дано повече го прочетат !!!

2023.04.21 | 05:59

4
Япончета признайте геноцида на китайците във втората световна война!
Емѝ...

2023.04.20 | 16:22

1
❤️Аз съм 55-годишно момче Емѝ... ) Млад амбициозен SEX модел на OnlyFans) Моля, вижте моите откровени голи снимки със други мъже, като кликнете тук ➤ Ja.cat/id369033

Добави коментар

Водещи новини