Индия отбеляза Деня на републиката

  • 26 януари 2023 14:54

  • 274
  • 0
Индия отбеляза Деня на републиката
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Десетки хиляди индийци се стекоха в студения зимен ден в столицата Делхи, за да отбележат Деня на републиката и да наблюдават парада, представящ едновременно отбранителните способности и културното наследство на страната, съобщава БТА.

На парада присъстваха президентката на страната Драупади Мурму и министър-предсетателят Нарендра Моди.

По традиция Индия кани чуждестранни лидери да присъстват на събитието. Ето защо египетският президент Абдел Фатах ас Сиси беше официален гост на парада за Деня на републиката. Празникът отбелязва годишнината от приемането на Конституцията на Индия на 26 януари 1950 г., почти три години след като страната получава независимост от британското колониално управление.

Индия забранява "фалшивите новини" в социалните мрежи

На парада бяха показани гаубици, танкове, свръхзвукови крилати ракети, противотанкови ракети и бронирани машини на пехотата, съпровождани от военни и полицейски части. Египетските въоръжени сили също участваха с военна част и оркестър от 144 души в парада.

След преминаването на военните и бойната техника, десетки мъже и жени, ученици и индийски танцьори в разноцветно облекло, представящо културното наследство на Индия, танцуваха по главния булевард на Делхи. Каскадьори на мотоциклети също се присъединиха към шествието. След другите открояващи се участници беше военна част с камили и мустакати ездачи, предвождана от духов оркестър.

Мая Йорданова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини