В Индия арестуваха над 1800 мъже за организиране на бракове с непълнолетни момичета

  • 03 февруари 2023 13:13

  • 322
  • 0
В Индия арестуваха над 1800 мъже за организиране на бракове с непълнолетни момичета
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Полицията в Асам арестува над 1800 мъже за организиране или сключване на бракове с непълнолетни момичета, каза ръководителят на регионалното правителство, цитиран от Ройтерс. 

Арестите са започнали снощи, като някои от задържаните са помагали с регистрирането на уредените бракове в храмове и джамии, каза Химанта Бисва Сарма. "Браковете с деца са основната причина за бременността в детска възраст, което, от своя страна, е свързано с високата смъртност на майки и деца", допълни той.

Сключването на брак с хора под 18-годишна възраст е нелегален в Индия, но законът често се пренебрегва от широката общественост. ООН преценява, че Индия е държавата с най-висок брой деца булки в света, наброявайки 223 милиона. Близо 1,5 милиона непълнолетни момичета се омъжват всяка година в страната, пише Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ) в доклад от 2020 г.

Словения: Арестуваха двама чужденци по подозрение в шпионаж в полза на Руската федерация

Сарма уточнява, че за това престъпление срещу човечеството, са арестувани много мъже и общности, изповядващи много религии. Правителството в Асам е включило в регистъра си 4004 случая, свързани с детски бракове.  

Росица Валентинова
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини