Пакистански талибани взеха заложници в полицейски участък

  • 19 декември 2022 12:27

  • 299
  • 0
Пакистански талибани взеха заложници в полицейски участък
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Над трийсетина пакистански талибани са превзели снощи полицейски участък в северозападната част от страната и са взели за заложници редица служители, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Похитителите са членове на групировката "Техрик е талибан Пакистан". Те са били арестувани като заподозрени в тероризъм, но вчера са отнели оръжията на полицаите, които ги разпитвали.

Нападателите настояват да им бъде гарантиран сигурен коридор за Афганистан, заяви в комюнике Мохамад Али Саиф, говорител на правителството на Северозападната гранична провинция, където "Техрик е талибан Пакистан" има най-стабилна подкрепа.

Организирана бе операция за спасяване на заложниците, но тя приключи без успех, съобщи днес друг представител на властите, пожелал анонимност.

Пакистан: Афганистанските гранични сили убиха шестима цивилни при обстрел през границата

Според него нападателите искат да получат сигурен сухопътен или въздушен коридор за Афганистан, да вземат заложниците със себе си и да ги освободят по-късно на границата или вече в Афганистан.

"Техрик е талибан Пакистан" пое в комюнике отговорност за нападението и настоя властите да осигурят на членовете ѝ безопасен преход до граничните зони – "иначе цялата отговорност за ситуацията ще легне върху военните", пише БТА.

Разпространено в социалните мрежи видео от вземането на заложниците, чиято автентичност бе потвърдена от представителя на властите, показва група въоръжени мъже с дълги бради. Един от тях заплашва да убие всички заложници. Те твърдят, че държат най-малко осем души, включително полицаи и военни.

"Техрик е талибан Пакистан" споделя идеологията на афганистанските талибани, но е различна от тях групировка. На 28 ноември тя прекрати крехкото си примирие с Исламабад и обеща нападения в цял Пакистан. Групировката е отговорна за множество атентати, извършени от създаването ѝ през 2007 г. до 2014 г. После тя отслабна, но връщането на талибаните на власт в Афганистан през 2021 г. ѝ вдъхна нови сили.

Росица Валентинова
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини