В Афганистан 27 души бяха публично бичувани

  • 08 декември 2022 19:32

  • 1035
  • 2
В Афганистан 27 души бяха публично бичувани
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Двадесет и седем души бяха публично бити с камшик днес пред тълпа в Афганистан, ден след първата публична екзекуция, наредена след връщането на власт на талибаните, които нарекоха международните критики "намеса във вътрешните работи", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Чарикар, столица на западната провинция Парван, "27 престъпници, включително 18 мъже и 9 жени, бяха бичувани по заповед на шериатските съдилища на споменатата провинция", посочва в свое изявление афганистанският Върховен съд.

Сред изброените мотиви за налагането на това наказание са: содомия, прелюбодеяние, даване на фалшиви показания, разврат, бягство от дома или кражба, както и продажба и притежание на наркотици.

"Всеки един от тези престъпници призна престъпленията си в съда, без да се прибягва до сила, и беше удовлетворен от наказанието, дадено от съда", каза Върховният съд.

За първи път от завръщането си на власт през август 2021 г., вчера талибаните публично екзекутираха мъж, обвинен в убийство, пред няколкостотин души в западната провинция Фарах.

Афганистанските талибани извършиха първата публична екзекуция след вземането на властта

Осъденият е убит от три куршума, изстреляни от бащата на жертвата му, по силата на закона за кръвно отмъщение.

Тази присъда беше силно разкритикувана, по-специално от САЩ и Франция.

Вашингтон я нарече "отблъскваща" и изрази съжаление, че талибаните не са спазили обещанията си към останалия свят.

"Според нас това показва, че талибаните се стремят да се върнат към своите изостанали и насилствени практики от 90-те години на миналия век", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1035 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2022.12.08 | 20:17

1
Е какво да го правят, след като е убил 300-400 души. На запад ги пускат хуманно, а след това се чудят защо стават повече подобни изчадия
stefanos

2022.12.08 | 21:16

2
хубав коментар! Един човек е убит. това не е добре, ама и Вашия коментаре върха

Добави коментар

Водещи новини