Афганистанските талибани извършиха първата публична екзекуция след вземането на властта

  • 07 декември 2022 16:56

  • 1029
  • 3
Афганистанските талибани извършиха първата публична екзекуция след вземането на властта
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Талибанските власти обесиха днес афганистанец, осъден за убийството на друг мъж, което е първата публична екзекуция откакто бившите бунтовници овладяха Афганистан миналата година, съобщи говорител, ппредаде АП, цитирана от БТА.

Новината подчертава намеренията на новите управници на Афганистан да продължат твърдолинейната политика, прилагана откакто поеха управлението на страната през август 2021 г., и да се придържат към своето тълкуване на ислямското право шериат.

Екзекуцията беше извършена в западната афганистанска провинция Фарах пред стотици зрители и много висши талибански служители, включително от столицата Кабул, според високопоставения говорител на правителството на талибаните Забиулла Муджахид.

"Решението за изпълнение на наказанието беше взето много внимателно“, каза Муджахид, след като бе одобрено от три от най-висшите съдилища в страната и върховния лидер на талибаните молла Хайбатулла Ахунзада.

Екзекутираният, идентифициран като Таджмир от провинция Херат, е бил осъден за убийството на мъж преди пет години и за кражбата на мотоциклета и мобилния му телефон и бил направил самопризнания. Жертвата е идентифицирана като Мустафа от съседната провинция Фарах.

След като завзеха властта в Афганистан през 2021 г., през последните седмици от изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната след 20 години война, талибаните първоначално обещаха да бъдат по-умерени и да зачитат правата на жените и малцинствата.

Вместо това те ограничиха правата и свободите, включително като наложиха забрана за обучение на момичетата след шести клас. Те са извършвали също и публично бичуване в различни провинции, наказвайки няколко мъже и жени, обвинени в кражба, изневяра или бягство от дома.

Талибаните връщат ампутациите и убийствата с камъни

Бившите бунтовници срещнаха трудности при прехода си от война към управление на фона на спад в икономиката и отказ на международната общност да ги признае официално.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1029 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Z

2022.12.08 | 03:39

3
Да пратят американските военнопрестъпници там, които 20 г. ги окупираха, за да бъдат съдени от талибаните.
след

2022.12.07 | 18:00

2
след 20 години хамериканска демонкрация е така
PaulaFox

2022.12.07 | 17:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини