Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета

  • 28 септември 2022 14:01

  • 335
  • 1
Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Северна Корея изстреля "неидентифицирана балистична ракета", съобщиха военните в Сеул, само няколко дни след последния си тест и преди посещението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Южна Корея.

Японската брегова охрана също потвърди евентуалното изстрелване на балистична ракета и предупреди корабите да бъдат внимателни.

Изстрелването, което е част от рекордния брой оръжейни изпитания на Северна Корея през тази година, идва и след като разузнавателните служби на Южна Корея предупредиха, че Пхенян е близо до провеждането на нов ядрен опит.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис трябва да пристигне в Сеул в четвъртък на кратко посещение, по време на което ще посети силно укрепената граница между Северна и Южна Корея.

Северна Корея изстреля балистична ракета

А тази седмица американският самолетоносач "Роналд Рейгън" провежда съвместни учения с военноморските сили на Южна Корея във водите край полуострова.

Вашингтон е ключов съюзник на Сеул в областта на сигурността и разполага около 28 500 военнослужещи в Южна Корея, за да я защитава от Севера.

Двете страни отдавна провеждат съвместни учения, за които настояват, че са чисто отбранителни, но Северна Корея ги разглежда като репетиции за инвазия, отбелязва БНР.

Константин Тодоров
335 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
има

2022.09.28 | 15:25

1
има ракети изтрелва,ние нямаме и гледаме как чужди войски си ходят напред назад из нашата родина.

Добави коментар

Водещи новини