Тропическата буря Меари се насочи към Япония със силни ветрове и дъждове

  • 13 август 2022 06:47

  • 1097
  • 1
Тропическата буря Меари се насочи към Япония със силни ветрове и дъждове
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Тропическата буря Меари донесе силни дъждове в Югозападна Япония, след като се насочи на север, в посока към столицата Токио, съобщиха японските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Японската метеорологична служба предупреди, че Меари ще "стъпи" на сушата по обяд и ще донесе със себе си проливни дъждове и ураганен вятър, но вероятно ще предизвика и кални свлачища и наводнения.

Префектура Шидзуока, намираща се на югозапад от Токио, е уведомена да се готви за изключително големи валежни количества.

Меари, скоростта на чиито ветрове достига до 72 км/ч, се движи над крайбрежните води и се очаква да продължи на север, след което да връхлети сушата и да завие на изток и в неделното утро да излезе над Тихия океан.

По-късно днес столицата Токио вероятно ще бъде връхлетяна от изключително обилни валежи и много силни ветрове. За района на столицата, префектура Канагава, която се намира на югозапад от нея, и други околни зони са издадени предупреждения за опасно високи вълни.

Властите предупредиха населението да стои далеч от реки и водоеми, тъй като има опасност от внезапно покачване на водите им.

Япония се намира в разгара на почивните дни за летния празник Бон, затова много хора  решиха да се отправят на път, но някои се наложи да променят или отменят плановете си.

Фестивалът "Рок в Япония" (Rock in Japan), който започна преди седмица в префектура Чиба, източно от Токио, отмени програмата си за днешния последен ден от фестивала на открито и обеща да върне парите за билетите.

Близо 17 000 души в Югозападна Япония ще бъдат евакуирани заради тайфун

Авиокомпания "Ол Нипон Ерлайнс" отмени свои вътрешни полети заради бурята. Влаковете стрела се движат със закъснение, а като предпазна мярка в тунелите в Шидзуока временно се въвеждат по-ниски ограничения на скоростта. Властите предупреждават, че и други влакови линии може да бъдат засегнати и че може да бъдат блокирани пътища.

В третата по големина световна икономика често има смъртни случаи и ранени при сезонни бури и проливни дъждове, които повреждат язовири, отнасят покриви и събарят електропроводи.

Последвайте канала на

Калина Христова
1097 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
scarface

2022.08.13 | 08:39

1
ХААРП

Добави коментар

Водещи новини