Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението на Нанси Пелоси в Тайван

  • 03 август 2022 06:44

  • 3186
  • 6
Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението на Нанси Пелоси в Тайван
© Getty Images/Guliver

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа осъдиха посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

Пелоси пристигна в Тайван късно във вторник по време на пътуване, което според нея показва непоколебимата американска ангажираност към самоуправляващия се остров, който Китай смята за своя територия. За първи път от 25 години насам американски политик от такъв ранг посещава Тайван. 

Русия разглежда посещението на Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация

Китай осъди посещението като заплаха за мира и стабилността в региона и повика в министерство на външните работи американския посланик в Пекин Никълъс Бърнс, пред когото изрази протест.

Министерството на външните работи на Северна Корея разкритикува "непредпазливата намеса" на САЩ във вътрешните работи на Китай във връзка с визитата на Пелоси, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Говорител на външното министерство заяви, че Северна Корея „категорично осъжда" всяка външна намеса по въпроса за Тайван и "напълно подкрепя" Китай.

Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха посещението на Пелоси в Тайван, предаде ТАСС. Министерствата на външните работи на трите страни направиха изявления във връзка с визитата и я окачествиха като провокация.

Куба изразява категоричното си отхвърляне на действията, насочени към накърняване на териториалната цялост и суверенитета на Китайската народна република, осъжда намесата във вътрешните ѝ работи и подчертава загрижеността си от нарастващото напрежение и ескалиращата ситуация около Тайван. Това е пряк резултат от агресивната политика и военното присъствие на САЩ и техните съюзници в Тайванския проток, се казва в изявление на кубинското външно министерство. 

 

Като „пряка провокация“, която сериозно застрашава териториалната цялост на Китай, определи визитата на Пелоси венецуелското външно министерство в Туитър.

 

Никарагауа също заяви, че напълно подкрепя позицията на Китай по въпроса за Тайван. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3186 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Кравар от Тексас

2022.08.09 | 12:36

6
Мдааа, най-големите демокрации на света.
Митьо

2022.08.03 | 17:28

5
Защо мълчат Русия, Иран и Сирия питам аз? А някой вижда ли връзката между тези държави?

2022.08.03 | 09:56

4
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

2022.08.03 | 08:47

3
Все богати, развити държави :D
Борислав Борисов

2022.08.03 | 08:44

2
Мръсна сган комунистическа!!!
И

2022.08.03 | 07:37

1
Какво?

Добави коментар

Водещи новини