ЕС обяви посланика на Никарагуа за персона нон грата

  • 10 октомври 2022 22:13

  • 1089
  • 4
ЕС обяви посланика на Никарагуа за персона нон грата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейският съюз обяви днес посланика на Никарагуа в Брюксел за персона нон грата в отговор на експулсирането на своя посланик от Манагуа, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от БТА.

"Съветът стигна до решение ръководителят на мисията на Република Никарагуа в Европейския съюз да бъде обявен за персона нон грата", заяви Борел. "Това е реципрочен отговор на решението на правителството на Никарагуа от 28 септември да обяви ръководителя на делегацията на ЕС в Никарагуа за персона нон грата. ЕС счита решението на Никарагуа за неоправдано", подчерта той.

Посланичката на ЕС в Никарагуа вече е напуснала страната

Жозеп Борел беше обещал ЕС да даде "твърд отговор" на решението на Никарагуа да изгони неговия посланик в Манагуа.

"ЕС дълбоко съжалява и отхвърля това неоправдано и едностранно решение" каза той ден след експулсирането на посланик Бетина Мушайт. "ЕС също така дълбоко съжалява за непропорционалното и неоснователното едностранно решение, взето в петък от правителството на Никарагуа за прекъсване на дипломатическите отношения с Кралство Нидерландия", добави той. "Тези враждебни и неоснователни действия не само ще засегнат двустранните отношения между Никарагуа и ЕС и неговите държави-членки, но и ще доведат до засилена международна изолация на Никарагуа", предупреди ръководителят на европейската дипломация.

Международната общност непрекъснато осъжда действията на режима на Даниел Ортега, преизбран през ноември 2021 г. за четвърти пореден мандат в гласуване, в което не участваха всичките му сериозни опоненти - арестувани или принудени да напуснат страната. През последните четири години ЕС и САЩ наложиха многобройни санкции на Никарагуа и представители на режима, предимно за нарушения на човешките права.

Мая Йорданова
1089 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Сърбеца

2022.10.10 | 23:56

1
Чифутите ес да го духат

2022.10.11 | 06:22

4
српските келнери от крал петра, по-добре си мийте ръцете и си режете ноктите, иначе нема за вас бакшиш от клиентите от ЕС.

2022.10.11 | 05:27

3
ЕС , ДА ГО ДУХА
PaulaFox

2022.10.11 | 01:01

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини