Президентът на Шри Ланка призова за международна помощ за страната в борбата ѝ с финансовата криза

  • 26 май 2022 21:16

  • 881
  • 1
Президентът на Шри Ланка призова за международна помощ за страната в борбата ѝ с финансовата криза
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса поиска спешна международна помощ на фона на острата финансова криза в южноазиатската страна, съобщава БТА.

"В момента сме подложени на тежка икономическа криза, която засегна дълбоко живота на всички жители на Шри Ланка и води до социални вълнения", каза Раджапакса във видео обръщение на международна конференция, проведена в Токио.

Шри Ланка е в колапс

Спешно се нуждаем от помощта на нашите приятели от международната общност, за да гарантираме, че нашите основни нужди, като необходимостта от лекарства и доставки на храни, ще бъдат осигурени, заяви също така Раджапакса. 

От месеци жителите на Шри Ланка страдат от недостиг на стоки от първа необходимост поради липсата на чуждестранна валута, с която да се заплаща вносът на продукти и суровини. На този фон правителството спря изплащането на външния дълг на страната.

Икономическата криза предизвика и политически сътресения, след като протестиращи граждани поискаха оставката на президента. 

В изявлението си по време на конференцията "Бъдещето на Азия", организирана от японската медийна компания "Никей" (Nikkei Inc.), Раджапакса обвини за икономическата криза спирането на дейността на туристическата индустрия в Шри Ланка и рязкото намаляване на паричните постъпления от работещи в чужбина граждани в резултат на пандемията и растящата световна инфлация.
               

Други нации също могат да бъдат засегнати от "дългите ефекти на пандемията от коронавирус", предупреди Раджапакса и добави, че подкрепянето на тези уязвими нации в затрудненията им е от съществено значение за регионалната, както и за глобалната стабилност.

Мая Йорданова
881 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Г

2022.05.26 | 21:41

1
Тия нямат ли рубли?

Добави коментар

Водещи новини