Шри Ланка е в колапс

  • 26 май 2022 07:27

  • 1464
  • 0
Шри Ланка е в колапс
© Getty Images/Guliver (архив)

Разпадащият се свят, в който живеем, е белязан от войни, пандемии, недостиг на суровини  и компоненти, икономически сътресения. Една страна се оказа силно засегната и стигна до фалит: Шри Ланка - остров с население от 22 милиона души, разположена южно от Индия.

Фалит не на компания или предприемач, а на цялата държава. Правителство обяви, че от 17 април вече не може да осигурява петрол, тъй като не разполага с долари, за да го купува. Три танкера чакат край бреговете на острова, но настояват да им се плати, преди да разтоварят стоката. Касите обаче са празни, пише френското издание "Франс ентер".

Шри Ланка ще изплаща петролен дълг към Иран с чай

Шри Ланка преминава през най-тежката икономическа криза от провъзгласяването на независимостта й от Великобритания през 1948 година, като не е в състояние да изплати близо 8 милиарда долара лихви по международния си дълг, чийто падеж изтича тази година. Всеки ден електричеството в страната се спира за няколко часа, липсват лекарства и хранителни стоки.

В края на миналата седмица властите затвориха училищата и помолиха държавните служители да не идват на работа в отчаян опит да се подготвят за острия недостиг на гориво. Обедняването е повсеместно.

Тази катастрофална икономическа ситуация се съчетава с остра политическа криза в контекста на крайно деликатните отношения между Китай и Индия.

С изключение само на едно кратко прекъсване, фамилия Раджапакса управлява постоянно Шри Ланка през последните 20 години, провеждайки ултранационалистична политика, съпроводена с корупция, отбелязва "Франс ентер".

Системна експлоатация

Редица фактори допринесоха за тази катастрофа - комбинация от неадекватно управление (като се започне от прекомерната задлъжнялост) и външни елементи като пандемията, спряла туризма, и войната в Украйна, която повиши до небето цените на електроенергията и зърнените храни. Не е за пренебрегване и системната експлоатация на страната от една политическа династия – семейство Раджапакса, което носи значителна част от отговорността за случващото се, посочва "Франс ентер". 

Доскоро двама братя от фамилията бяха президент и премиер на страната, докато други членове на клана също заемаха ключови управленски роли. През април населението излезе по улиците, за да изрази гнева си от влошената ситуация и това доведе до падане на правителството. Президентът Готабая Раджапакса запази поста си, вкопчвайки се във властта под предлога за национално единство. 

На ръба на изтощението, страната се обърна към Международния валутен фонд (МВФ), за да поиска помощ, добре осъзнавайки, че в замяна ще трябва да приеме драконови условия. Понастоящем Шри Ланка се опитва да подтикне към бързи действия двете конкурентни регионални сили - Китай и Индия. През целия огромен Индо-Тихоокеанския регион обаче - от Шри Ланка в Индийския океан до Соломоновите острови в южната част на Тихия океан, е трудно да се избегне климата на Студена война, който се просмуква навсякъде. В този контекст, отвъд страданията на населението, съдбата на острова придобива геополитически измерения.

Основният кредитор на страната е Китай, който увеличи отпускането на заеми в рамките на инициативата "Един пояс - един път".

При опитите за намиране на изход от кризата се стигна до "инцидент". Лишена от възможност да погаси дълга си, Шри Ланка бе принудена да предаде контрола върху дълбоководно пристанище на държавна китайска компания за 99 години, което засегна интересите на съседна Индия.  

Има ли правителството план за излизане от кризата?

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе, който положи клетва и като министър на финансите на 25 май, заяви, че има такъв недостиг на ликвидност, че правителството ще бъде принудено да печата пари, за да може да изплати заплатите на държавните служители. Той предупреди, че това ще доведе до допълнително покачване на цените, а инфлацията ще скочи до 40 на сто, информира Би Би Си.

Президентът Готабая Раджапакса назначи Викремесингхе за министър на финансите, икономическата стабилност и националните политики в стремеж да възстанови доверието в страната, докато правителството договаря спасителен пакет с Международния валутен фонд (МВФ), коментира Асошиейтед прес.

По-рано управителят на централната банка на Шри Ланка Нандалал Уирасингхе предупреди, че номинирането на нов ръководител на министерство на финансите е необходимо условие за успешното приключване на преговорите с МВФ, 

Назначението на Викремесингхе последва правителствено изявление, че властите са наели две международни компании, за да помогнат в преструктурирането на външния дълг на страната, възлизащ на 51 милиарда долара.

Френската инвестиционната банка "Лазард" (Lazard) ще предостави финансови съвети, а британската юридическа кантора "Клифърд Ченс" (Clifford Chance) ще съдейства с правна помощ при преструктурирането на дълговете към международни кредитори.

Какъв външен дълг трябва да изплати Шри Ланка?

Правителството на Шри Ланка е натрупало външен дълг в размер на 51 милиарда долара. Тази година ще трябва да бъдат изплатени 7 милиарда долара по обслужването на този дълг, подобни са и сумите за идните години. Правителството се опитва да си осигури спешен мостов заем от МВФ от 3 милиарда долара, за да може да погаси задълженията си.

Вашингтонската институция обаче постави като условие за евентуален заем повишаване на лихвите и данъците. 

Световната банка вече се съгласи да отпусне 600 милиона долара на Шри Ланка. 

Индия обеща 1,9 милиарда долара и евентуално допълнителни 1,5 милиарда долара за внос. Делхи е изпратил и материална помощ от 65 000 тона торове и 400 000 тона горива, а в края на май се очакват още доставки.

Страните от Г-7 обявиха, че ще помогнат на Шри Ланка да облекчи дълговото си бреме.

Само на Китай страната дължи 6,5 милиарда долара, като двете държави са в процес на разговори за преструктуриране на задълженията.

Стигнала до състояние на общ банкрут, Шри Ланка е нагледен пример за риска, на който са изложени голям брой страни с отслабена икономика, тласнати към криза заради последствията от пандемията и войната в Украйна. Светът трябва да се подготви да отговаря на подобни кризи на фона на огромния потенциал за глобална дестабилизация. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини