Ракетните опити на КНДР са финансирани с откраднати криптовалути

  • 07 февруари 2022 09:45

  • 483
  • 0
Ракетните опити на КНДР са финансирани с откраднати криптовалути
© Getty (архив)

"Извършените в началото на тази година ракетни изпитания на Корейската народнодемократична република (КНДР) са финансирани с откраднати криптовалути", предаде Би Би Си.

Според доклад на ООН, цитиран от британската медийна корпорация, работещи за Северна Корея хакери в периода 2020 – средата 2021 г. са внесли в бюджета на азиатската комунистическа държава сума в размер на около 50 милиона щатски долара. "Голяма част от от тези постъпления са отишли за финансиране на ракетната и ядрената програми на КНДР", посочиха авторите на документа.

"Основните жертви на кибератаките са площадки за търговия с криптовалути в Азия, Европа и Северна Америка", пише още в доклада.

В документа се допълва, че Пхенян през последно време демонстрира висока активност във военната сфера. "По данни на САЩ само през януари Северна Корея е извършила най-малко девет опита с балистични ракети. Парите за тези тестове са дошли благодарение на хакерските атаки, извършени срещу площадки за покупка и продажба на криптовалути", пише още в доклада.

Северна Корея продължава да изстрелва ракети

Валери Зайцев
483 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини