Северна Корея продължава да изстрелва ракети

  • 30 януари 2022 06:56

  • 1140
  • 2
Северна Корея продължава да изстрелва ракети
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Северна Корея е изстреляла днес поне една ракета в морето край източния си бряг, която е била със среден обсег на действие, съобщи южнокорейският генерален щаб, предаде Ройтерс. Пускът идва няколко дни след порой от изпитания на балистични ракети от страна на Пхенян.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин смята, че Северна Корея е направила още една стъпка към изоставяне на самоналожения си мораториум върху тестовете на ракети с голям обсег, съобщиха от неговия кабинет. Мун призова Пхенян да спре да създава напрежение и да се върне към разговорите. Президентът на Южна Корея свика днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка със севернокорейския ракетен тест.

Северна Корея прави нови изпитания на ракет

Японски представители коментираха, че според техни начални оценки ракетата е достигнала до максимална височина от 2000 км и е прелетяла 800 км от мястото на изстрелването, преди да падне в морето. Тези данни говорят, че това е ракетата с най-голям обсег, която тества Северна Корея от 2017 г. насам, когато изпита три междуконтинентални балистични ракети. Днешното изстрелване е седмият пуск на ракета от Пхенян за този месец, отбелязва БТА.

В съобщение на американското Индо-тихоокеанско командване се казва, че САЩ осъждат последното изстрелване на ракета от Северна Корея и призовават Пхенян да се въздържа от по-нататъшни действия, които водят до дестабилизация. Според командването тестът не е представлявал непосредствена заплаха за територията, персонала и съюзниците на САЩ.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
краварите са и там

2022.01.30 | 08:14

2
по всички континенти взимат позиция, дева тая сган проста
Мери

2022.01.30 | 08:00

1
Има си ракети , изстрелва си ги. Да не би само определени държави да имат това право??

Добави коментар

Водещи новини