Президентът на Казахстан уволни пореден роднина на бившия държавен глава Назарбаев

  • 17 януари 2022 15:14

  • 524
  • 1
Президентът на Казахстан уволни пореден роднина на бившия държавен глава Назарбаев
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Самат Абиш, племенник на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста заместник-ръководител на Комитета за национална сигурност, съобщи канцеларията на президента, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Това е поредният роднина на Назарбаев, който бива свален от заеман от него пост. Тимур Кулибаев, милиардерът зет на Назарбаев, също подаде оставка днес като председател на националната палата на предприемачите "Атамекен" на централноазиатската държава. Кулибаев, който заедно със съпругата си е собственик на най-голямата банка в страната - "Халик" - не обясни защо напуска работата си в "Атамекен", влиятелната лобистка организация в бизнес сектора.

Близки на Назарбаев напуснаха ключови постове в енергийния сектор в Казахстан

81-годишният Назарбаев, който беше смятан за най-влиятелния политик в богатата на петрол и уран страна, дори след като се оттегли от поста си през 2019 г., не се е появявал в публичното пространство от началото на масовите протести в началото на този месец, които прераснаха в най-кървавите размирици в постсъветската история на Казахстан.

Филип Епитропов
524 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
По важното

2022.01.17 | 16:19

1
Е че ритнаха Русия която се канеше да остави войски там за постоянно

Добави коментар

Водещи новини