Близки на Назарбаев напуснаха ключови постове в енергийния сектор в Казахстан

  • 15 януари 2022 15:22

  • 1049
  • 0
Близки на Назарбаев напуснаха ключови постове в енергийния сектор в Казахстан
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Двама представители на роднинския кръг на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев подадоха оставка от ръководството на държавните компании за пренос на петрол и газ, съобщи днес суверенният фонд на централноазиатската страна, цитиран от Ройтерс.

Суверенният фонд, "Самрук-Казина", каза, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са се оттеглили от качеството си на изпълнителни директори на държавните компании за пренос на петрол и газ "Казтрансойл" и "Казахгаз".

Шарипбаев е женен за най-голямата дъщеря на бившия президент Дарига Назарбаева, според публикации на сина й в социалните мрежи. Нито Шарипбаев, нито Назарбаева са коментирали отношенията си.
Досанов е съпруг на Алия Назарбаева, най-малката дъщеря на Назарбаев.

"Самрук-Казина" не уточни причините за оставките.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия, преди да се оттегли през 2019 г. Въпреки това той запази широки правомощия и след това, които обаче загуби миналата седмица, когато наследникът му Касъм-Жомарт Токаев го измести от председателското място в Съвета за сигурност на фона на насилието при безредиците в Казахстан.

Осемдесет и една годишният бивш лидер не се е показвал публично, откакто протестите избухнаха на 4 януари, а критичните изказвания на сегашния президент за него предизвикаха предположения, че преди Токаев да свали бившия си покровител от поста между двамата е настъпил разрив.

По-рано през седмицата Токаев заяви, че иска сътрудниците на Назарбаев да споделят богатството си с обществото чрез редовни дарения за новоучредена благотворителна фондация, отбелязва Ройтерс.

Бившият заместник-министър на енергетиката на Казахстан Жумабай Карагаев е бил задържан от Агенцията за финансов мониторинг, съобщи нейната пресслужба, цитирана от ТАСС.

Териториалното поделение на агенцията в Мангистауска област е арестувало също "ръководители на платформи за електронна търговия и хора, имащи отношение към необоснованото повишение на цените на пропан-бутана в Мангистауска област".

Според съобщението съдът е оставил бившия заместник-министър на енергетиката под стража за срок от два месеца. Той бе освободен от поста с решение на правителството само няколко часа по-рано днес.

Казахстанските правоохранителни органи освободиха още четирима граждани на съседен Киргизстан, задържани по-рано по подозрение в екстремистка дейност.

Токаев: Казахстан преживя опит за държавен преврат

Според вътрешното министерство те са се завърнали благополучно при семействата си.

Преди няколко дни властите освободиха от ареста и киргизстанския музикант Викрам Рузахунов, който по погрешка бе задържан за участие в безредиците в Алмати.
Казахстанският президент издаде указ, с който от утре се отменя извънредното положение в Актобинска област.

Преди това той нареди от 14 януари да бъде отменено извънредното положение в град Шимкент, Източноказахстанска, Карагандинска и Туркестанска област, а от 15-и и в Акмолинска и Костанайска област. По-рано, на 13 януари то беше отменено и в Северноказахстанска, Павлодарска и Западноказахстанска област. Така извънредното положение, въведено в цялата страна на 5 януари, остава в сила само в седем от 17-те региона.

Антитерористичната операция в Казахстан продължава в три региона, съобщи днес Комитетът за национална сигурност. Това са Жамбилска област, Алматинска област и град Алмати, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини