Индия започна да поставя бустерни дози срещу COVID-19

  • 10 януари 2022 14:47

  • 389
  • 0
Индия започна да поставя бустерни дози срещу COVID-19
© Getty images
Слушай новината

В Индия започна кампания за инжектиране с подсилващи дози ваксина приоритетни групи. Решението е взето заради увеличаването на новозаразените с коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30099

Подсилващите дози се поставят като "предпазна мярка" на служители в сферата на здравеопазването и изложени на риск служители, както и на хора на възраст над 60 години с придружаващи заболявания, написа в Туитър министърът на здравеопазването Мансух Мандавия, съобщава БТА.

Взривно увеличение на заразените в Индия заради Омикрон

По информация от национални медии около 57,5 милиона души в страната с население от 1,3 милиарда отговарят на условията за инжектиране с трета доза. Според първоначални резултати от проучвания в други страни подсилващата доза може да предостави по-добра защита срещу варианта Омикрон.

Южноазиатската държава миналата седмица започна да ваксинира юноши на възраст от 15 до 18 години и ускори ваксинационната кампания, която според нея е най-голямата в света. Все още няма решение дали подсилващи дози ще бъдат предлагани на всички пълнолетни. Според здравни служители повече от 91 процента от пълнолетното население е с поне една доза, а 66 процента са напълно ваксинирани.

Днес Индия съобщи за 179 723 новозаразени - 12,5 процента повече от вчера. Повишаването на тези случаи се дължи на скок в броя на инфекциите в градове като Делхи и Мумбай. По официални данни случаите на Омикрон са 4033, но поради ограничения капацитет за геномно секвениране се предполага, че действителният брой е много по-висок.

Между април и юни Индия се сблъска с подхранвана от варианта Делта втора вълна на пандемията, която предизвика пик от 400 000 случаи на ден и претовари здравната инфраструктура. Властите съобщават за над 35 милиона случаи на заразени с COVID-19 и почти 484 000 починали от вируса в Индия досега.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 30099

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
389 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини