Взривно увеличение на заразените в Индия заради Омикрон

  • 07 януари 2022 10:33

  • 1135
  • 0
Взривно увеличение на заразените в Индия заради Омикрон
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

През последното денонощие в Индия са регистрирани 117 100 новозаразени с COVID-19, пет пъти увеличение в рамките на седмица и е на път да изпревари предишния си пик на заразяване, докато бързо разпространяващият се вариант "Омикрон" заменя "Делта" в градовете, предаде "Ройтерс".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Правителствени служители са казали насаме, че работят съгласно предположението, че ежедневният брой на заразените ще надмине рекорда от над 414 000 заразени, поставен през май, предвид случилото се в страни като САЩ, където заразените в рамките на 24 часа наскоро надхвърлиха 1 млн. души.

"Очевидно ще надминем рекорда си скоро и ще достигнем нов пик до началото на февруари", отбеляза пред "Ройтерс" д-р Гупте, бивш директор на държавния Национален институт по епидемиология и съветник по имунизация към правителството.

"Като се има предвид размера на нашето население, ние ще регистрираме повече ежедневни случаи в сравнение със САЩ. Но това, което видяхме, е, че тези случаи са много по-леки, така че нуждата от хоспитализация и кислород и всичко това не се увеличава", допълни д-р Гупте.

Индия регистрира най-големия брой заразени с COVID-19 от началото на септември

Той каза, че високият темп на заразяване в Индия по време на предишната голяма вълна през април и май, както и ваксинациите, биха означавали намаляване на тежестта на заболяването за онези, заразени с варианта "Омикрон".

Близо 70% индийци са били изложени на коронавирус до средата на миналата година, докато почти равен дял от възрастните са били напълно ваксинирани от тази седмица.

Здравните служители в столицата Ню Делхи и щата Махаращра, където се намира град Мумбай, които заедно представляват по-голямата част от новите случаи, заявиха, че болниците и инфраструктурата за тестване все още не са подложени на натиск, тъй като много хора се възстановяват бързо вкъщи.

В Мумбай около четвърт от всички тестове са положителни, но по-малко от една пета от заразените с вируса са се нуждаели от хоспитализация, каза пред репортери министърът на здравеопазването на Махаращра Раджеш Топе.

Градът регистрира 20 181 нови инфекции в четвъртък, много над предишния връх от малко над 11 000, установен миналата година.

Последвайте канала на

Калина Христова
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини