Кремъл: Талибаните трябва да спазят поетите задължения, за да бъдат признати от международната общност

  • 20 октомври 2021 15:50

  • 244
  • 0
Кремъл: Талибаните трябва да спазят поетите задължения, за да бъдат признати от международната общност
© Getty Images/Guliver

Талибаните трябва да спазят поетите задължения във връзка с човешките права и с политическия плурализъм, за да бъде признато правителството им от международната общност, заяви днес пратеникът на Кремъл за Афганистан Замир Кабулов, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това бе казано на афганистанската делегация, този момент няма да дойде, освен ако правителството им не започне да отговаря на голяма част от очакванията на международната общност, що се отнася до правата на човека" и включването на представители от всички съставни части на афганистанското общество в управлението, изтъкна Кабулов след международни преговори с талибаните в Москва.

Талибаните заявиха, че работят в тази посока и че полагат усилия подобряване на управлението и на ситуацията с правата на човека. Ще следим какво се случва в Афганистан, каза още Кабулов.

Руският представител заяви, че участвалите в днешните преговори десетина страни, сред които Китай, Иран, Пакистан и държавите от Централна Азия, са призовали ООН да организира международна дарителска конференция за Афганистан, на която да бъдат обсъдени мерки за справяне с афганистанската хуманитарна криза.

Русия засега не обмисля да признае официално талибаните

В началото на днешните обсъждания в Москва ръководителят на талибанската делегация Абдул Салам Ханафи, който е и вицепремиер в талибанското правителство, заяви, че в сегашното афганистанско правителство са представени достатъчно добре различните части на обществото в Афганистан.
"Нямаме нужда от чуждестранна военна помощ, имаме нужда от мир за Афганистан, имаме нужда от възстановяване", каза Ханафи.

Константин Тодоров
244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини