Учени от Сингапур разработиха уред, откриващ SARS-CoV-2 във въздуха в затворени помещения

  • 08 октомври 2021 17:40

  • 327
  • 0
Учени от Сингапур разработиха уред, откриващ SARS-CoV-2 във въздуха в затворени помещения
© Getty Images

Учени и лекари от Сингапур разработиха устройство, което може да открие вируса SARS-CoV-2 във въздуха в затворени помещения, съобщи сайтът Ченълнюзейжа, като цитира съобщение на Националния университет на Сингапур и технологичното висше учебно заведение Нанянг, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Изследователите установили, че във въздушните маси по-надеждно могат да бъдат открити РНК патогени на вируса, който причинява Ковид-19, в сравнение с взимането на намазки. Според учените това се дължи на факта, че той по-често се среща във въздуха, отколкото на повърхността.

"Ключовият момент е откриването на жив вирус в атмосферата," обяснява професор Пол Тамбия от Националния университет на Сингапур. Според него "устройството може да открие вирус в стая, където има десетки хора", което означава, че той може да замести масово изследване с PCR тестове.

Уредът не е много голям по размер, но пък е доста тежък. Проектиран е да обслужва помещение с площ 50-80 квадратни метра. Апаратът успешно е тестван в две болници в Сингапур.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини