Емотикон е бил кодът за достъп до евакуацията от Афганистан

  • 23 септември 2021 10:12

  • 1563
  • 0
Емотикон е бил кодът за достъп до евакуацията от Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Белгийските военни са използвали емотикона за усмивка, за да различат хората, които ще евакуират при напускането на силите на НАТО от Афганистан. Това съобщи полковник Том Било, командвал белгийската операция "Червено хвърчило" в края на август, цитиран от местни медии, предаде БТА.

Той уточнява, че заради хаотичната обстановка се е наложило белгийските граждани и афганистанците, подлежащи на евакуация, да нарисуват на една от ръцете си този емотикон. Евакуираните са били насочвани чрез приложението УотсАп къде да се явят, за да бъдат откарани с автобус до летището.

Pixabay 

По-късно талибаните разкрили част от схемата и заплашили с разстрел пътниците от един от автобусите, разказват участници в операцията.

Въпреки трудностите, белгийските сили успяха да евакуират 1412 души, а в Афганистан остават още 480, които очакват да достигнат Белгия в следващите седмици или месеци.

Белгийските военни обясняват, че изпълнението на операцията е било много трудно заради необходимостта от бърза мобилизация в летните месеци, когато мнозина техни колеги са в отпуск, а и заради трудната обстановка за работа на летищата в Кабул и Исламабад, където в разгара на изтеглянето всички правила за работа са били неприложими.

Разпространиха погрешка данните на 250 преводачи, опитващи се да избягат от Афганистан

За пет дни Белгия изпрати четири военни самолета за евакуация и успя да приключи операцията в деня преди атентата на "Ислямска държава" в района на летище "Хамид Карзай". Според белгийските военни навременното изтегляне е предотвратило жертви в техните редици, тъй като атентатът е извършен точно на мястото, където те са работели часове по-рано.

Радина Лазарова
1563 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини