Червеният кръст предупреди, че коронавирусът затруднява възстановяването от природни бедствия

  • 17 септември 2021 14:40

  • 562
  • 0
Червеният кръст предупреди, че коронавирусът затруднява възстановяването от природни бедствия
© Getty Images/Guliver

Заради коронавируса властите по-трудно реагират на бедствия, причинени от екстремни метеорологични условия, подхранвани от климатични промени, с по-интензивни бури, наводнения и топлинни вълни, които засягат почти 140 милиона човека по целия свят, съобщи Червеният кръст, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27300

В доклад на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, публикуван тази седмица, се казва, че почти половината от засегнатите живеят в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Възстановяването от бедствия е много по-трудно, когато поминъкът е ударен толкова силно от COVID-19 и мерките, които бяха предприети за ограничаването му", каза Маартен ван Аалст, директорът на Климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец и автор на доклада.

Докладът посочва, че пример за това как COVID-19 причинява допълнителни трудности за реагиращите на бедствия, е нуждата за социално дистанциране по време на евакуации, причинени от бури.
Според федерацията докато суперциклонът Амфан се приближаваше към Бангладеш през май миналата година, на властите се е наложило спешно да отворят 14 000 евакуационни центрове - три пъти повече от обикновено - за да подсигурят физическо дистанциране за над 2,4 милиона евакуирани.

Организацията добави, че когато Хондурас беше ударен от два урагана един след друг през ноември, предотвратяването на разпространяването на коронавируса стана по-трудно, тъй като водоснабдяването беше прекъснато и това попречи на основни хигиенни мерки като миене на ръце.

Ураганът Олаф отслабна, след като връхлетя Лос Кабос в Мексико "Без COVID-19 последствията нямаше да са толкова сериозни", каза ван Аалст по отношение на въздействието на влошените от климатичните промени бедствия.
Но в свое изявление, президентът на федерацията Франческо Рока каза, че отговорът на пандемията от коронавирус е показал, че съгласувани действия могат да бъдат предприети по света, когато той е заплашен.

"Огромните разходи за възстановяване от COVID-19 доказват, че правителствата могат да действат бързо и драстично, когато са изправени пред световна заплаха", каза Рока.

"Време е да превърнем думите в дела и да посветим същите усилия на климатичната криза", допълни той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27300

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
562 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини