Тайван планира увеличение на военните разходи с 9 млрд. долара, предупреждава за "сериозна заплаха"

  • 16 септември 2021 13:45

  • 389
  • 0
Тайван планира увеличение на военните разходи с 9 млрд. долара, предупреждава за "сериозна заплаха"
©

Тайван предложи допълнителни военни разходи в размер на 240 млрд. тайвански долара (8,69 млрд. щатски долара) през следващите пет години, включително за нови ракети, след като предупреди за спешна необходимост от модернизиране на оръжията пред лицето на "сериозна заплаха" от гигантския съсед Китай, информира "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Ингвен направи модернизирането на въоръжените сили - добре въоръжени, но изглеждащи малки в сравнение с тези на Китай - и увеличаването на разходите за отбрана приоритет, особено след като Пекин засилва военния и дипломатически натиск срещу острова, който претендира като "свещена" китайска територия.

Новите пари, които надхвърлят планираните военни разходи от 471,7 млрд. долара за 2022 г., ще трябва да бъдат одобрени от парламента, където управляващата партия на Цай има голямо мнозинство, което означава, че преминаването им трябва да бъде гладко.

"Китайските комунисти продължават да инвестират сериозно в националните бюджети за отбрана, военната му сила нараства бързо и често изпраща самолети и кораби, за да нахлуват и тормозят нашето море и въздушно пространство", се казва в изявление на тайванското министерство на отбраната след седмичен кабинет среща.

Пентагонът обяви продажба на артилерия за $ 750 млн. на Тайван

"Пред сериозните заплахи от врага националната армия активно участва във военните строителни и подготвителни работи и е спешно да се получат зрели и бързи оръжия и оборудване за масово производство за кратък период от време."

Заместник-министърът на отбраната Ван Шин-бял каза пред репортери, че всички нови оръжия ще бъдат произведени в страната, тъй като Тайван увеличава собственото си производство, въпреки че САЩ вероятно ще останат важен доставчик на части и технологии.

Тайван се стреми да демонстрира, че може да се защити, особено на фона на въпроса дали САЩ ще се притекат на помощ, ако Китай атакува.

"Само ако гарантираме нашата сигурност и покажем решителност, международната общност ще мисли добре за нас", каза говорителят на кабинета Ло Пин Чен. "Други ще ни помогнат само ако ние си помогнем сами."

Оръжията, които Тайван има за цел да купи с парите, включват крилати ракети и военни кораби, добави министерството.

Тайван изпитва нови ракети с дълъг обсег край южното и източното си крайбрежие и макар да не даде подробности, дипломати и експерти заявиха, че вероятно ще успеят да ударят цели далеч в Китай.

Допълнителните пари вероятно ще бъдат добре приети във Вашингтон, който принуждава Тайван да модернизира военните си, за да стане по -мобилен, така че да може да се превърне в "дикобраз", трудно за Китай да атакува.

Тайван започна масово производство на ракети с голям обсег

Тайван вече е пуснал в експлоатация нов клас високо гъвкави стелт бойни кораби, които Тайван нарича "убиец на самолетоносачи" поради комплекта си с ракети и разработва свои собствени подводници.

Съобщението идва, когато Тайван е в средата на годишните си военни учения по Хан Куанг. Прочетете още

В четвъртък тайванската армия симулира отблъскване на инвазия, изстрелвайки артилерия към морето от плаж на южното си крайбрежие.

Калина Христова
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини