Пентагонът обяви продажба на артилерия за $ 750 млн. на Тайван

  • 05 август 2021 09:44

  • 303
  • 0
Пентагонът обяви продажба на артилерия за $ 750 млн. на Тайван
© GettyImiges

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на 40 броя 155 мм самоходни артилерийски гаубица M109A6 на Тайван в сделка на стойност до 750 милиона долара, съобщи Пентагонът в сряда, цитиран от "Ройтерс" и "Киодо".

Това би могло допълнително да нажежи напрежение във вече обтегнатите отношения между САЩ и Китай.

Потенциалната сделка включва 40 самоходни артилерийски системи и свързано с тях оборудване и обслужва "националните и икономическите интереси и сигурността на САЩ, като подкрепя непрекъснатите усилия на получателя да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждна отбранителна способност", се казва в съобщение на агенция към Министерството на отбраната.

Този ход следва серия от продажби на оръжия от САЩ за Тайван, тъй като Китай засилва военния и дипломатически натиск срещу самоуправляващия се демократичен остров, който Пекин разглежда като провинция отстъпник в очакване на обединение.

Бившата американска администрация на Доналд Тръмп е уведомила Конгреса за 20 предложени сделки за чуждестранни военни продажби за Тайван на обща стойност над 18 милиарда долара, според доклад на изследователската служба на Конгреса, публикуван през юли.

САЩ продават артилерия за над 1,3 милиарда долара на Саудитска Арабия

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната заяви, че последната предложена продажба на артилерийски системи, за която бе съобщено на Конгреса, ще помогне за подобряване на "способността на Тайван да се справи с настоящите и бъдещите заплахи", като същевременно "допълнително ще подобри оперативната съвместимост със САЩ и други съюзници".

Но се добавя, че доставките "няма да променят основния военен баланс в региона".

Външното министерство на Тайван изрази признателност към САЩ, като заяви, че решението демонстрира ангажимента на Вашингтон към Закона за отношенията с Тайван и позволява на острова да поддържа "стабилна самозащита, регионален мир и стабилност".

Последвайте канала на

Калина Христова
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини