Талибаните ще разчитат на китайски пари, заяви говорител пред италиански вестник

  • 02 септември 2021 13:49

  • 584
  • 2
Талибаните ще разчитат на китайски пари, заяви говорител пред италиански вестник
© Getty images

След оттеглянето на чуждестранните войски от Афганистан талибаните ще разчитат основно на пари от Китай, заяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид пред италианския вестник "Република", съобщи БТА.

"Китай е най-важният ни партньор и представлява съществена и изключителна възможност за нас, защото е готов да инвестира и да помогне във възстановяването на нашата страна", каза Муджахид.

ООН: Храната в Афганистан може да свърши този месец

Той добави, че Новия път на коприната - инфраструктурна инициатива, чрез която Китай иска да увеличи световното си влияние, като отвори нови пътища за търговия - е високо ценена от талибаните инициатива.

В резултат на превземането на властта от талибаните и хаотичното напускане на чуждестранните войски от летището в Кабул през последните седмици, западните държави значително ограничиха плащанията на помощи за страната. Говорителят каза, че талибаните ще се борят за подобряване на икономиката с помощта на Китай.

"В страната има богати медни мини, които, благодарение на китайците, могат отново да заработят и да бъдат модернизирани. Освен това, Китай е пропускът ни към пазари по целия свят", подчерта той.

Муджахид потвърди също така, че на жените ще бъде позволено да продължат образованието си в университети. Той каза, че жени ще могат да работят като медицински сестри, в полицията или като помощнички в министерства, но изключи възможността да има жени министърки.

"Ние искаме да възстановим добрите отношения с Италия и се надяваме, че вашата страна ще признае нашето ислямистко правителство", каза той. "Надявам се, че това интервю ще засили дипломатическите и политически връзки и, че Италия отново ще отвори посолството си в Кабул", добави той.

Мая Йорданова
584 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.02 | 14:21

1
Столица на височина 1860 метра над моpcкото pавнище в никакъв слyчай не е с xyманитаpни цели

2021.09.02 | 14:22

2
И в Тибет са тревопасни

Добави коментар

Водещи новини