Талибаните отбелязаха окончателна победа в Афганистан

  • 07 септември 2021 09:37

  • 3027
  • 3
Талибаните отбелязаха окончателна победа в Афганистан
© Getty Images/Guliver

Студентите в университета в Кабул се връщат към занятията, но жените и мъжете учат разделени със завеси по средата на залите, пише британският в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Студентките носят дълги дрехи и прикриват телата и косите си, но лицата им се виждат.

Въпреки уверенията на талибаните от последните седмици, че правата на жените в Афганистан ще бъдат спазвани в съответствие с ислямските закони, не е ясно какво ще означава това на практика, отбелязва британското издание. Някои западни страни вече предупредиха, че жизненоважната помощ за Афганистан и признаването на талибанския режим ще зависят от начина, по който ще се управлява страната - включително отношението към жените и момичетата, припомня британското издание.

Седмица след изтеглянето на последните американски войници от Афганистан дипломатите все още се опитват да уредят продължаването на евакуацията от страната. Вчера четирима американци напуснаха Афганистан по суша, без да бъдат спрени от талибаните, пише френският в. "Монд". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна вчера в катарската столица за преговори за Афганистан. Не се знае дали той ще говори лично с представители на талибаните. Блинкън вече заяви, че Вашингтон поддържа канали за комуникация с новото ръководство на централноазиатската страна.

В същото време британският премиер Борис Джонсън разкри, че 311 афганистанци, имащи право на евакуация от Афганистан, не са били евакуирани. Контакт е осъществен със 192 от тях.

Лидерът на афганистанската съпротива призова към бунт срещу талибаните

Талибаните заявиха вчера, че са поели контрол над долината Панджшер, последния бастион на съпротивата срещу техния режим, пише френският в. "Лекспрес".

Победата е до голяма степен символична. След превземането на Кабул на 15 август това беше последният бастион на съпротивата. Въпреки призивите за общ бунт, отправени от лидера на афганистанския Национален фронт за съпротива и уверенията му, че организацията все още разполага със стратегически позиции, превземането на провинцията е тежък удар за противниците на екстремистите. Още повече, че досега Панджшер не е била превземана, дори и при боевете срещу съветската окупация през 80-те години. Това вероятно е краят на съпротивата срещу талибаните, смята Жил Доронсоро, преподавател по политически науки в Парижкия университет.

Атентатите от 11 септември 2001 г., организирани от Афганистан, доведоха до инвазията на САЩ в страната и промениха света, макар и не по начина, по който искаха замислилите ги, пише в. "Вашингтон пост".

В резултат на атентатите Ал Кайда се превърна в име, известно на всички в САЩ. Докато Световният търговски център и част от Пентагона се сриваха, стана ясно, че Вашингтон е подценил заплахата от ислямската екстремистка група, водена от саудитски изгнаник в Афганистан, мечтаещ да обедини мюсюлманите и да сложи край на "мита за американската непобедимост".

Въпреки че сега е отслабена, Ал Кайда продължава да представлява заплаха и има връзки с ислямистки групи в Северна Африка, Йемен и Сомалия. Сега вниманието на света се насочи към талибаните. Новите управници на Афганистан продължават да поддържат връзки с Ал Кайда и победата им миналия месец беше постигната отчасти с помощта на организацията, пише американското издание.

Победата на талибаните насърчи ислямистки екстремисти по цял свят, които сега може да се насочат към Афганистан, според анализатори. В същото време САЩ решиха да се откажат от стремежа към пълна победа и да се задоволят с "достатъчно добре" свършена работав Афганистан, пише Даниел Баймън, бивш служител на комисията за атентатите на 11 септември. "Джихадисткият тероризъм няма да изчезне, но той се усеща най-силно в части на света, където американските интереси са ограничени", казва експертът.

Талибаните обявиха, че контролират изцяло афганистанската провинция Панджшер

Пазете се от радикалния ислям и заплахата от терористични нападения с биологично оръжие, предупреждава бившият британски премиер Тони Блеър в статия, публикувана в британския в. "Телеграф". Световните лидери, включително на Китай и Русия, трябва да се обединят срещу глобалното предизвикателство, което поставя ислямисткият екстремизъм.
Заплахата за сигурността е от най-висока категория и може да доведе до нападение с биологично оръжие, предупреждава Блеър. "Според мен ислямизмът, както идеологията, така и насилието, е първостепенна заплаха за сигурността. Ако бъде оставена без контрол, тя ще стигне до нас, дори и ако центърът й е далеч от нас, както показа 11 септември", подчертава той.

"COVID-19 ни образова за смъртоносните болести. Възможността за терористично нападение с биологично оръжие може да изглежда нещо от сферата на научната фантастика, но ще бъде умно да се подготвим сега за потенциалната им употреба от недържавни актьори", казва още бившият британски премиер. 

Константин Тодоров
3027 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мумио

2021.09.07 | 14:02

3
Афганистан организирал 09-11 Вие в ред ли сте?
където минат

2021.09.07 | 11:45

2
където минат американците демократи все никне див ислямизъм, ширияти, терористи и т.н. странна работа.
Слугите на Козяшката крепост

2021.09.07 | 10:01

1
да се учат как да се връзват с морски възли за шасито на глоубмастерa.

Добави коментар

Водещи новини