Японският премиер Йошихиде Суга ще се оттегли от властта

  • 03 септември 2021 08:50

  • 499
  • 0
Японският премиер Йошихиде Суга ще се оттегли от властта
© Getty Images/Guliver

Японският премиер Йошихиде Суга каза, че няма да участва в надпреварата за лидерското място в управляващата Либерално-демократическа партия този месец, с което на практика обяви оставката си, съобщи Киодо.

"Планирах да се кандидатирам, но се изисква огромно количество енергия едновременно да се бориш с ковид и да участваш в изборите. Реших, че няма начин да направя и двете и че трябва да избирам", каза Суга пред репортери.

Премиерът заяви, че иска през остатъка от времето си на поста да се фокусира върху борбата с ковид. Той добави, че ще даде пресконференция, вероятно идната седмица, за да обясни защо е взел това решение.

То бе взето на фона на все по-големите критики във връзка с начина, по който правителството действа за справяне с пандемията.

Японският премиер: Стабилността на Афганистан е свързана с националните интереси на страната ни

Популярността му спадна и заради упорството му Олимпиадата в Токио да се проведе на всяка цена, след като вече бе веднъж отложена с година, отбеляза Франс прес.

Суга, който стана приемник на премиерския пост на оттеглилия се по здравни причини миналия септември Шиндзо Абе, се ползва с доста нисък рейтинг на одобрение, под 30 процента.

Япония удължава извънредното COVID положение до 12-ти септември

Въпреки това решението на Суга да не участва в надпреварата за лидерския пост е неочаквано, защото се смяташе, че 72-годишният политик е фаворит в това вътрешно гласуване, което ще бъде на 29 септември. Победителят в него ще предвожда партията на парламентарните избори по-късно тази есен, допълва БТА.

Весела Найденова
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини