Япония удължава извънредното COVID положение до 12-ти септември

  • 17 август 2021 15:42

  • 550
  • 0
Япония удължава извънредното COVID положение до 12-ти септември
© Getty images

Японският премиер Йошихиде Суга потвърди във вторник, че извънредните мерки, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса в страната, ще бъдат удължени до 12-ти септември и дори ще бъдат разширени, така че да включват седем допълнителни префектури на страната, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31696

На пресконференция Суга отдаде това решение на "тежкото напрежение", под което се е оказала здравната система на страната поради разпространението на Делта варианта на Covid-19.

Наборът от противоепидемичните мерки, които се прилагат в момента, представлява петото извънредно положение в Япония от началото на пандемията. Настоящото ограничителни мерки трябваше да приключват на 31-ви август, но с оглед на растящия брой на новозаразените с Covid-19 те бяха удължени до 12-ти септември.

Във вторник столицата Токио обяви 4 377 нови случая на коронавирус, след като миналия петък бяха отчетени рекордните 5 773 случаи за едно денонощие.

Япония затваря временно посолството си в Афганистан

Извънредното положение вече ще обхваща близо 60% от населението на Япония, тъй като са включени префектурите Ибараки, Точиги, Гунма, Шизуока, Киото, Хиого и Фукуока. По-малко строги "квази-извънредни" мерки ще бъдат приложени към още 10 префектури.

Ресторантите ще бъдат помолени да затворят по -рано и да спрат да сервират алкохол в замяна на държавна финансова помощ. Суга каза, че правителството също така ще поиска ограничение на броя на заетите в универсалните магазини и ще поиска от хората да намалят наполовина времето, когато ходят на места с много хора.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини