Най-малко 13 убити и над 60 ранени при експлозията край летището в Кабул

  • 26 август 2021 18:53

  • 2253
  • 1
Най-малко 13 убити и над 60 ранени при експлозията край летището в Кабул
© Getty Images (архив)

Най-малко 13 души, включително деца, са загинали днес при предполагаем самоубийствен атентат край летището в Кабул, предаде Ройтерс, като се позова на представител на талибаните.

Според него има голям брой ранени сред талибаните, охраняващи периметъра на летището. Американски представител каза, че сред ранените има американски военнослужещи, предава БТА.

Най-малко четирима американски военни са загинали от взривовете, проехтели днес край летището на Кабул, предаде Ройтерс, цитирайки свои източници.

В изявление на говорителя на Пентагона Джон Кърби се говори за "известен брой" убити в атаките американски военнослужещи, но не се уточнява колко. Има и ранени американски военни. Сред жертвите на атаките има и афганистанци, каза Кърби.

Кабулски медици съобщиха, че при експлозията са ранени над 30 души, като шестима са починали напът към болницата.

Хирургическа болница на италианска благотворителна организация съобщи, че лекува над 60 ранени.

Говорител на ООН заяви, че засега няма информация да има пострадали сред служителите на световната организация.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че експлозията, станала на един от трите входа към летището, е била част от "комплексна атака", взела жертви. Той каза също, че е имало поне още една експлозия във или близо до хотел "Барън", който се намира близо до този вход. "Можем да потвърдим, че експлозията при входа Аби е резултат от комплексна атака, при която има известен брой убити и ранени американски и цивилни", написа Кърби в Туитър.

Малко преди това турското министерство на отбраната съобщи в Туитър, че е имало две експлозии извън периметъра на летището в Кабул.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете, но според американски източници обаче зад нападението в Кабул стои джихадистката групировка ИДИЛ-Хорасан.

САЩ и съюзниците им призоваваха днес цивилните лица да стоят настрана от летището поради опасност от самоубийствена атака на групировката "Ислямска държава", което е враждебна към Запада и талибаните.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2253 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.08.26 | 20:59

1
Организаторите - от службите, дето са вътре в летището - още вчера знаеха за нея :)))

Добави коментар

Водещи новини