Талибаните: В Афганистан всичко е спокойно

  • 16 август 2021 11:05

  • 2465
  • 3
© Getty images (архив)

Ситуацията в Афганистан е спокойна, това каза говорител на талибаните в страната, предаде ТАСС.

"Според информацията, с която разполагаме към този момент, няма никакви сблъсъци в контролираните от нас райони (по-голямата част от територията на страната). Ситуацията е спокойна", посочи говорител на радикалната мюсюлманска групировка, която вчера установи контрол върху президентския дворец в Кабул.

Представителят на талибаните в Катар – Мохамед Наим заяви пред "Ал Джазира", че новите власти не предвиждат радикални промени в управлението на страната. "За това има издадена заповед от най-високо ниво", добави той.

Афганистанци, избягали от завзети от екстремистите територии, заявиха, че новите власти въвеждат строги порядки в съответствие с обичайното мюсюлманско право. "На жените им е забранено да излизат по улиците без придружител от мъжки пол. Изземват се мобилни телефони, телевизори и видеоигри", това разказа пред Би Би Си очевидец, пожелал анонимност .

Талибаните: В наши ръце е над 70% от Кабул, скоро Афганистан ще е ислямско емирство

На 15 август бойци на талибаните  завзеха Кабул и афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната си. На този етап точното местоположение на политика не е ясно. В медийното пространство се появиха съобщение, че той вероятно е намерил подслон в Таджикистан или Казахстан. Властите в двете страни категорично опровергаха тези публикации.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2465 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
където

2021.08.16 | 16:25

3
където хамерика засее демокрацията си -никне ислямски или друг фундаментализъм.
Тахир

2021.08.16 | 13:19

2
Да дойдат в България Поне никой няма да краде
Бойко Борисов през 2020

2021.08.16 | 12:46

1
В България всичко е супер.

Добави коментар

Водещи новини