Най-засегнатият от коронавируса индийски щат разхлабва мерките след намаляване на броя на новозаразените

  • 03 август 2021 12:33

  • 455
  • 0
Най-засегнатият от коронавируса индийски щат разхлабва мерките след намаляване на броя на новозаразените
© Getty Images/Guliver

Индийският щат Махаращра облекчи днес мерките срещу COVID-19, включително и във финансовата столица Мумбай, след стабилно понижаване на новите случаи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27657

Магазините, моловете и парковете бяха отворени за посетители с удължено работно време и офисите започнаха да работят с пълен капацитет. Кината, училищата и местата за молитви обаче остават затворени. Махаращра бе най-тежко засегнатият от пандемията от коронавирус щат на Индия, отчитайки повече от 6 млн. от общо 31,7 млн. случая в цялата страна.

По време на пика на втората вълна, предизвикан от разпространението на Делта варианта на вируса през април и май, щатските власти наложиха ограничения върху придвижването на хора и оставиха отворени само магазини за стоки от първа необходимост.

След като случаите намаляха през последните седмици, върху властите бе оказан натиск за разхлабване на мерките. Железопътната мрежа в предградията на Мумбай, която обслужва повече от 8 млн. души на ден, остана затворена поради страховете от избухването на нова вълна от коронавирусна инфекция.

Правителството на премиера Нареднра Моди предупреди щатите да не разхлабват мерките прекалено бързо и да не допускат струпването на много хора на едно място. Правителството съобщи, че в Индия са отчетени 30 549 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа. Това е най-малкият брой заразени, отчетен през последните две седмици, но много здравни експерти са притеснени от нова вълна, поради все още ниския процент на ваксинирани срещу инфекцията.

Премиерът на Индия уволни 12 министри за несправяне с пандемията

Според нашите математически модели инфекциите вероятно ще нараснат в известна степен, но до края на месеца не се очаква рязък скок, заяви пред индийско онлайн издание Бармар Мухерджи, епидемолог в Мичиганския университет. Според Мухерджи по-голяма вълна на нови случаи се очаква през ноември.

Индия е втората най-засегната страна в света след САЩ, отчитайки 31,7 млн. случаи на инфекция с коронавирус и 426 195 починали в резултат на заболяването.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27657

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
455 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини