Таджикистан провежда най-големите военни учения в историята си

  • 22 юли 2021 12:19

  • 535
  • 0
Таджикистан провежда най-големите военни учения в историята си
© Getty Images/Guliver

Северният съсед на Афганистан - Таджикистан, проведе днес най-голямото военно учение в историята си, включващо цялата армия на централноазиатската държава. Президентът Емомали Рахмон призова към бдителност на фона на боевете от другата страна на южната таджикистанска граница, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съседен Афганистан ситуацията със сигурността се влошава през последните седмици заради ожесточените боеве в някои провинции в момент, когато водените от САЩ чуждестранни войски завършват своето изтегляне от страната, а талибаните предприемат голяма офанзива, превземайки някои окръзи и КПП-та.

Таджикистан мобилизира 130 000 резервисти в допълнение към 100-те хиляди военнослужещи на активна служба за тричасовото военно учение, проведено днес, каза по време на военен парад президентът Рахмон.

"Поради нестабилната ситуация в региона още веднъж напомням на хората в Таджикистан, че трябва да сме готови да защитим мира и стабилността, които постигнахме на висока цена", каза президентът в реч, предавана на живо по всички държавни телевизии и радиа.

"Ситуацията в Афганистан, особено в северните райони, граничещи със страната ни, остава изключително несигурна, тя се усложнява от ден на ден и дори от час на час", каза Рахмон в реч след военен парад, с който завърши учението, цитиран от Франс прес.

"Подобна сложна ситуация е първата от 43 години на непрекъсната конфронтация в Афганистан", добави президентът, обвинявайки "външната намеса (. . .), която продължава 40 години" и уверявайки, че конфликтът може да бъде решен "само с мирни средства".

Войната в Афганистан показа границите на американската военна мощ

Рахмон каза, че 20 000 резервисти са били изпратени като подкрепление на войските, разположени на таджикистанско-афганистанската граница.

Стотици афганистански военнослужещи преминаха границата с Таджикистан този месец, отстъпвайки пред офанзивата на талибаните. По-късно таджикистанските власти ги върнаха, след като правителството в Кабул организира специални полети за завръщането на войниците си.

Русия, която има военна база в Таджикистан планира да проведе съвместни учения с Таджикистан и Узбекистан следващия месец, отбелязва Ройтерс.

Константин Тодоров
535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини