Афганистанци, кандидатствали за специални имиграционни визи в САЩ, ще бъдат настанени със семействата си във военна база

  • 20 юли 2021 09:04

  • 887
  • 4
Афганистанци, кандидатствали за специални имиграционни визи в САЩ, ще бъдат настанени със семействата си във военна база
© Getty images (архив)

Администрацията на американския президент Джо Байдън е решила да изпрати първата група от афганистански кандидати за специални имиграционни визи във военна база в щата Вирджиния, където ще изчакат до завършване на процеса по обработка на документите им, съобщи Ройтерс, като се позова на свои източници, предаде БТА.

Очаква се около 2500 афганистанци да бъдат настанени във "Форт Лий" - база на сухопътните войски на 48 километра южно от град Ричмънд. Официално съобщение по въпроса направи днес говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той уточни, че първите чартърни полети ще бъдат извършени да края на този месец.

Президентът Байдън иска да сложи официален край на военната мисия на САЩ в Афганистан на 31 август, в съответствие с усилията му да се оттегли от конфликта, започнал след нападенията на "Ал Кайда" в САЩ на 11 септември 2001 година.

Миналата седмица администрацията обяви, че скоро ще започне да евакуира кандидатите за специални имиграционни визи, чийто живот е изложен на риск заради работата, която са вършили за правителството на САЩ като преводачи и на други длъжности.

Президентската администрация е под натиск на политици и неправителствени организации (НПО) да започне да евакуира хиляди кандидати за специални имиграционни визи и техните семейства, които рискуват да пострадат заради работата си за американското правителство. Тази загриженост нарасна със засилване през последните седмици на сраженията между подкрепяните от САЩ афганистански сили и талибаните. Бунтовниците завладяват нови територии и гранични контролни пунктове.

Талибаните превзеха ключов граничен пункт на Афганистан с Иран

Програмата за специални имиграционни визи може да бъде използвана от хора, работили за американското правителство или за предвожданите от САЩ военни сили по време на войната в Афганистан.

По данни на западни медии около 18 000 афганистанци, помагали на американските войски, и още 53 000 членове на семействата им се надяват да получат американски имиграционни визи. Тъй като това е доста продължителен процес, беше взето решение да бъдат евакуирани преди обработката на документите им да е приключила.

 

Последвайте канала на

887 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.07.20 | 10:02

4
Ще ги "настанят" в Гуантанамо. Най-свободното място.
FARAON

2021.07.20 | 10:00

3
ПОЧВАЙТЕ ДА ГОНИТЕ ХАЗАРИТЕ!
FARAON

2021.07.20 | 09:59

2
СИГУРНО ЗАЩОТО ШАЙКАТА НА СВЕТИ ПЕЕЕЕ РАС ПЕТЪР НЕ Е УСПЯЛА ДА ИМ СЕ ИЗТРОПА У МОЗЪЦИТЕ И ДА ГИ ОЗАРИ С МЪДРОСТИТЕ И ГАВНАТА ОТ БИБЛИЯТА :)
FARAON

2021.07.20 | 09:57

1
ТИЯ МАЙ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ИМА "ВИРУС" :) КАК ТАКА НЕ СА ИЗМРЕЛИ ВСИЧКИТЕ ДО СЕГА?!

Добави коментар

Водещи новини