Хиляди бягат от вулкан на Филипините

  • 03 юли 2021 14:47

  • 674
  • 0
Хиляди бягат от вулкан на Филипините
© Getty Images/Guliver (архив)

Повече от 2000 души са избягали от изригването на вулкан, което е напълнило въздуха близо до филипинската столица с токсичен газ, съобщиха властите в събота.

Вулканът Таал, който се намира в живописно езеро, от няколко дни изригва серен диоксид, създавайки гъста мъгла над Манила и няколко околни провинции и предизвикващ здравни предупреждения, съобщи АФП.

Най-малко 2400 души са напуснали домовете си, откакто правителството призова за евакуация на махали по бреговете на езерото, каза Йоселито Кастро , който отговаря за борба с бедствията в региона.

"Очакваме още жители да се евакуират през следващите дни", каза той и добави, че те търсят убежище или в училища, затворени заради пандемията от коронавируса, или в домовете на роднини.

Таал се намира само на 50 километра южно от Манила и през по-голямата част от изминалата седмица е изхвърлялл вулканичен смог, който е закрил слънцето в столицата.

Служители на гражданската отбрана предупредиха, че над 317 000 души могат да бъдат уязвими на емисиите на токсични газове от вулкана при най-лошия сценарий на настоящото изригване.

Над 2700 евакуирани след изригване на филипински вулкан

Таал е един от най-активните вулкани в страна, засягана периодично от изригвания и земетресения поради местоположението си в тихоокеанския "Огнен пръстен" - зона на интензивна сеизмична активност.

Последното изригване там през януари 2020 г. изхвърли пепел на височина от 15 километра и нажежена лава, унищожавайки десетки домове, убивайки добитък и изпрати над 135 000 души в приюти, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини