Индонезия въвежда спешни ограничителни мерки заради ръст на новите случаи на коронавирус

  • 01 юли 2021 11:01

  • 280
  • 1
Индонезия въвежда спешни ограничителни мерки заради ръст на новите случаи на коронавирус
© Getty images

Индонезия въвежда от 3 до 20 юли спешни ограничителни мерки за овладяване на ситуацията с коронавируса след ръст на новите случаи, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1544

Четвъртата по численост на населението страна в света отчита в последните седмици рекордно висок брой нови заразени за денонощие, включително 21 807 вчера. В опит да сведе дневните случаи под 10 000 Индонезия предвижда по-строги ограничения на движението и самолетните полети, а също затваряне на ресторантите и временно спиране на услугите, които не са от първостепенно значение.

"Със съдействието на всички ни и с Божията милост съм сигурен, че можем да ограничим предаването на коронавируса и да върнем бързо живота на хората", заяви днес президентът Джоко Видодо. Мерките ще се прилагат главно на най-многолюдния индонезийски остров Ява и на туристическия остров Бали.

Досега президентът се въздържаше от въвеждане на рестрикции, които може да навредят на икономиката. Силно заразният вариант Делта на вируса, причинил скок в броя на случаите в Индия през април и май и довел до претоварване на болниците там, обаче се разпространява и в Индонезия. Болниците на о. Ява са на предела на възможностите си. В Джакарта някои спешни отделения бяха изнесени в палатки на паркингите на болниците, за да се освободи място за изолиране на пациентите, а жители се редят на опашки, за да купят кислородни бутилки за близките си, лекувани у дома.

Заетостта на болничните легла в столицата тази седмица достигна 93 процента. Капацитетът на болниците на о. Ява също е на път да бъде запълнен. Наред с въвеждането на ограничения в Индонезия днес е в ход и еднодневна акция за масова ваксинация, предаде Асошиейтед прес. Хиляди жители се редят на опашки на стадиони, за да им бъде бита инжекция.

Националната авиокомпания на Индонезия предлага безплатна ваксинация на пътниците

По-рано тази седмица Червеният кръст предупреди, че нарастващият брой заразени е довел страната "до ръба на ковид катастрофа" и тя трябва спешно да увеличи медицинските грижи, тестовете и ваксинациите. В Индонезия са регистрирани общо над 2 178 000 случая на коронавирус, в това число близо 58 500 смъртни. Властите възнамеряват до март 2022 г. да ваксинират над 181 милиона души от 270-милионното население, но до момента са изцяло ваксинирани 13,4 милиона човека, а с една доза са още 15,8 милиона.

Вчера в страната пристигнаха суровини за 14 милиона дози ваксина на китайската компания "Синовак". Индонезия е получила общо 118,7 милиона дози от ваксините на "Синовак", на друга китайска лаборатория - "Синофарм", и на британско-шведската "АстраЗенека", съобщи БТА.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.07.01 | 11:06

1
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини