Американските войски се изтеглиха от една от най-важните си бази в Афганистан

  • 14 май 2021 21:55

  • 1116
  • 2
Американските войски се изтеглиха от една от най-важните си бази в Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

САЩ са изтеглили всичките си войници от военновъздушната база в Кандахар, Южен Афганистан, която е една от най-важните в страната, предаде Франс прес, като се позова на представители на афганистанските власти.

"Тази база не ни беше официално предадена, но мога да потвърдя, че (американците) се изтеглиха от нея в сряда", каза говорителят на афганистанската армия в Кандахар Ходжа Яя Алауи.

Директорът на летището на Кандахар заяви, че американските военни са оставили "всички съоръжения на афганистанските сили".

Официалното предаване на управлението на базата ще стане след празника Айд ал Фитр, който бележи края на постите през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, уточниха двама афганистански служители.

Провинция Кандахар е бивш бастион на талибаните в Южен Афганистан. През последните месеци тя стана сцена на въоръжени сблъсъци между бунтовниците и афганистанските сили, отбелязва АФП.

ARD: След изтеглянето си от Афганистан, САЩ ще бъдат заместени от Русия

Делегации на афганистанското правителство и талибаните се срещнаха в катарската столица Доха днес - втория ден от тридневното прекратяване на огъня, обявено от ислямистките бунтовници по случай празника Айд ал Фитр, потвърдиха и двете страни в конфликта, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало след дълга пауза в мирните преговори.

Процесът започна през септември с цел да бъде сложен край на продължаващия десетилетия конфликт. Преговорите между афганистанското правителство и талибаните обаче забуксуваха след няколко кръга и насилието ескалира, откакто Съединените щати започнаха на 1 май окончателното изтегляне на своите войници от Афганистан, отбелязва БТА.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1116 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Feliciaahtka

2021.05.15 | 22:59

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
XXX

2021.05.14 | 22:43

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини