Япония удължава извънредните мерки до края на май

  • 07 май 2021 08:37

  • 310
  • 2
Япония удължава извънредните мерки до края на май
© getty images

Японският министър-председател Йошихиде Суга ще удължи извънредните противовирусни мерки до края на май, предаде "Блумбърг". Засегнатата територия ще бъде разширена, за да обхване още два региона, регистрирали нарастване на броя случаи, съобщи обществената телевизия NHK в петък.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Ходът, който идва по-малко от три месеца преди столицата да бъде домакин на Олимпийските игри, ще добави индустриалния регион Айчи и южната префектура Фукуока към райони, подлежащи на ограничения. С Токио, Осака, Хиого и Киото, които вече са в извънредно положение, повечето от големите градски райони на Япония ще бъдат покрити. По-леките ограничения ще бъдат разширени или приложени в осем други региона, каза NHK.

В Япония е разработена система за анализ на мутации на коронавируса

Суга обяви третото извънредно положение на Япония в началото на 25 април и първоначално планирано да приключи на 11 май, но ефектът му не бе задоволителен. Бавното разпространение на ваксината остави премиера с малко инструменти за контрол над разпространението на инфекциите.

Успоредно с удължаването, правителството обмисля преразглеждане на ограниченията, които се прилагат в извънредната ситуация, според различни съобщения в медиите. В баровете и ресторантите сега е забранено да се продава алкохол, а зрителите са изключени от големи спортни събития съгласно настоящите спешни ограничения.

Големи търговски обекти бяха затворени, но ще им бъде разрешено да работят със съкратено работно време в делнични дни, според докладите във вестниците Sankei и Mainichi. Други доклади казват, че големите събития ще бъдат ограничени до 5000 души и че местата ще трябва да работят с половин капацитет и да се затварят до 21:00, каза NHK.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че японското правителство ще одобри използването на ваксината срещу Covid-19 на Moderna след 21 май. Тя ще бъде втората ваксина, която ще бъде одобрена в Япония и ще бъде използвана в големите национални центрове за ваксинация, които ще бъдат отворени в Токио и Осака от 24 май.

В момента само ваксината на Pfizer е разрешена за употреба в Япония. Япония има договор с Moderna за достатъчно дози, за да имунизира 25 милиона души и ще получи достатъчно доставки за 20 милиона до юни и още 5 милиона през следващите три месеца, пише вестникът.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
310 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.05.07 | 09:40

2
B Япония няма коpонавирус, мерките са театрални в три квартала на Токио. Hатиснаха ги икономически и заради олимпиадата да пригласят.
народа

2021.05.07 | 09:06

1
Що бе,нали уж яките мерки и голямата дисциплина и накрая нараствне на случайте,вируса явни не му пука колко си дисциплиниран а с яките мерки и вакси само направиха сумати щамове,а е чакаме и Японския щам вече.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини