В Япония е разработена система за анализ на мутации на коронавируса

  • 29 април 2021 11:53

  • 397
  • 1
 В Япония е разработена система за анализ на мутации на коронавируса
© Getty Images/Guliver

Група учени от университети в Осака и Хокайдо са разработили система за анализ на генетични мутации на коронавируса, предаде днес японската агенция Киодо, цитирана от БТА.

Системата позволява по-бързо анализиране на биологичните особености на мутациите на SARS-CoV-2. Обичайните методи са отнемали досега по няколко месеца, докато при новия метод резултатите от анализа ще са готови за две седмици.

С използването на полимерна верижна реакция (PCR) - техника за подсилване на малки сегменти от ДНК - изследователите са успели да постигнат прост и ефективен начин за създаването на заразни клонинги на SARS-CoV-2, които да бъдат подлагани на анализ.

Откриха две нови опасни мутации в генома на COVID-19

По данни на здравното министерство на Япония към края на този месец щамовете на коронавируса на практика изцяло са заместили базовия вариант в югозападната част на островната държава. В региона на Токио скоростта на разпространение на вариантите постоянно расте.

Правителството въведе на 25 април извънредно положение в Токио и в западните префектури Осака, Киото и Хього. Мярката ще е в сила най-малко до 11 май.

Последвайте канала на

Novini.bg
397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:57

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Водещи новини