Южнокорейски съд отхвърли иск срещу Япония за обезщетение за сексуално робство

  • 21 април 2021 10:49

  • 244
  • 0
Южнокорейски съд отхвърли иск срещу Япония за обезщетение за сексуално робство
© Getty (архив)

Съд в Сеул отхвърли днес иск, подаден от южнокорейски жертви на сексуално робство и техни роднини, за изплащане на обезщетение от японското правителство за техните страдания по време на войната, предаде Асошиейтед прес.

Съдът основа своето решение на дипломатически съображения и принципи на международното право, според които държавите имат имунитет от съдебно преследване от чуждестранни съдилища. Това, изглежда, беше в съответствие с позицията на японското правителство, което бойкотира съдебните процедури и настоява всички въпроси за военновременни компенсации да бъдат уредени съгласно договор от 1965 г. за нормализиране на отношенията с Южна Корея.

Активисти, представляващи жертвите на сексуалното робство, порицаха решението и казаха, че съдъд пренебрегва стремежа им за възстановяване на честта и достойнството на жените. Те заявиха, че решението ще бъде обжалвано.

Двадесетте ищци по делото включват 11 жени, които са били принудени да работят в японски военни публични домове през Втората световна война, и роднини на други жени, които вече са починали.

Главният секретар на японското правителство Катунобу Като каза, че решението е в противоречие с предишно решение по друго дело, по което беше постановено, че японското правителство трябва да обезщети жертвите на сексуалното робство.

40 години зад решетки за организиране на сексуално „робство“ в Корея

Той заяви, че не желае да коментира новото решение, преди да се запознае по-добре с подробностите, но добави, че позицията на Япония по въпроса остава непроменена. По думите му предишното решение представлява нарушение на международното право и е неприемливо.

Последвайте канала на

244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини